Românii au parte de o nouă obligativitate. Toți cei cere vor dori să cumpere o mașină vor trebui să primească de la vânzător un document de la RAR. Hârtia va include numărul de kilometri și accidentele grave.

Această nouă regulă se regăsește într-un proiect de lege care a intrat în vigoare. Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va trebui să înființeze și să gestioneze un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România.

Noul certificat obținut de la RAR

În clipa în care se dorește înstrăinarea unei mașini mici, vânzătorul va trebui să transmită cumpărătorului un certificat obținut de la RAR. În acest document vor fi stipulate mai multe date despre autoturismul vizat. Printre acestea se vor regăsi numărul de kilometri și implicarea mașinii în accidente grave.

Mai exact, valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, dar și alte informații ce le vizează, se vor regăsi în acest registru electronic ce va fi înființat și gestionat de RAR. Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere.

În baza informațiilor din acest registru, RAR va elibera, la cerere și contra cost, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass.

Informații esențiale despre istoricul mașinii

Acest document va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă și va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

La înstrăinarea unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, persoana care o vinde va trebui să transmită cumpărătorului, pentru mașina ce urmează să fie vândută, un certificat RAR Auto-Pass valabil.

Alternativa la RAR Auto-Pass este gratuită

Ca alternativă la certificatul RAR Auto-Pass, atunci când în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație. Spre deosebire de certificatul RAR, acest document se va obține gratuit.

Deputații nu au fost de acord cu o prevedere dură și anume pedeapsa cu închisoarea pentru modificarea kilometrajului. Astfel, această sancțiune a fost eliminată din actualul act normativ. Tot eliminată din forma inițială a fost și mențiunea că punerea în circulație a autovehiculelor cu odometrul defect să constituie infracțiune și să poată fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.