Anunțul zilei de la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că începând cu data de 1 iulie, E-factura și Radarul Mărfurilor vor deveni obligatorii la nivel național.

Precizările premierului au fost făcute în cadrul ședinței de Guvern, decizia fiind luată după o serie de discuții cu șeful ANAF care au vizat evaziunea fiscală.

„Începând cu luna iulie devin obligatorii E-factura și Radarul Mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor, am discutat cu șeful ANAF. Concentrăm toată atenția pe ceea ce înseamnă evaziunea fiscală și în felul acesta asigurăm un cadru de competitivitate cât se poate de corect și de onest”, a spus premierul Ciucă.

Amintim faptul că recent, noul președinte ANAF, Lucian Heiuș, a trimis deja în interiorul instituției o serie de instrucțiuni astfel încât inspectorii antifraudă că aducă cât mai mulți bani bugetul de stat.

Schimbările anunțate de noul președinte ANAF

El sublinia atunci că pentru ca instituția pe care o conduce să își atingă scopul unei colectări mai bune, este nevoie de ”măsuri de impulsionare privind declararea impozitului pe venit de către persoanele fizice”.

Totodată, el a mai adăugat atunci că este nevoie și de formarea unor „echipe mixte de control operativ” care să meargă la contribuabilii cu obligații fiscale „semnificative dar neachitate”. Acesta vor primi sarcini concrete cu privire la contribuabilii care trebuie verificați.

„Echipele vor primi sarcini concrete privind contribuabilii de verificat și vor raporta zilnic rezultate obținute. Această activitate se va realiza în perioada 27-31 mai 2022”, a mai adăugat acesta.

Tot în cadrul ședinței de la Guvern de miercuri, Nicolae Ciucă a făcut și un apel către miniștri, cărora le-a cerut ca până la finele lunii iunie să trimită documentele la Bruxelles pentru a respecta jaloanele din PNNR și pentru accesarea fondurilor europene din cadrul multianual.

Nicolae Ciucă cere miniștrilor o implicare totală pentru a respecta jaloanele din PNNR

Totodată, șeful Executivului speră ca miniștrii implicați să acorde toată atenția cuvenită documentelor, astfel încât România să transmită un mesaj clar Comisiei Europene pentru ca toate proiectele avute în plan să fie materializate.

„Până la data de finalul lunii iunie, toate ministerele trebuie să își îndeplinească toate obiectivele, așa cum s-a convenit în documentele formale.

Vă rog să acordați atenția cuvenită, pentru că așa cum a rezultat din ultima întâlnire a comitetului interministerial sunt în derulare o serie de proceduri pentru a putea transmite prima cerere de finanțare.

Până la finalul lunii iunie avem obligația să realizăm cele 58 de apeluri, din cele 69. De aceea am amânat evaluarea, aceasta o vom face la finalul lunii iunie Este foarte important să transmitem mesajul de concentrare totală a Guvernului pentru a putea accesa fondurile europene atât prin cadrul multianual, cât și prin PNRR. Este foarte important ca toate proiectele să se materializeze.”, a spus Nicolae Ciucă.