Peste 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de automatizare şi de noile tehnologii, în următorii 10 ani, potrivit celui mai recent raport al PricewaterhouseCoopers, relatează Pro TV. Cele mai multe locuri de muncă vor dispărea din agricultură şi producţie, unde oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi sau de inteligenţa artificială. Situaţia nu este însă aşa tragică cum sună, spun specialiştii: vor rămâne fără loc de muncă doar cei care nu se adaptează. Problema este că România este axată economic chiar pe aceste domenii: agricultură, producţie, construcţii şi transport. Aşadar, autorităţile vor trebui să ia măsuri pentru a reforma exact sectoarele  din economie cu cei mai mulţi lucrători.

Vestea bună este că peste 325.000 de locuri de muncă vor fi create în aceste domenii până în anul 2028, potrivit celor de la PwC. Cele mai multe locuri noi de munca vor fi în sănătate, cu o creştere de peste 20%, dar şi în educaţie şi formare, cu o creştere de 17%. Domeniile financiar şi HoReCa vor fi şi ele “de viitor”. Oana Munteanu, Senior Manager PwC România, declară: “Este esențial să găsim oamenii potriviți care să ocupe aceste 325 de mii de noi joburi, pentru că în mod cateoric sistemul de educație formală din prezent nu poate crea oamenii potriviți pentru aceste locuri de muncă.” Guvernul României investeşte cel mai puţin în Educaţie din Uniunea Europeană, doar 2,8% din PIB, faţă de 4,6% cât este media la nivel european.

România are mult de recuperat faţă de ţările europene şi în privinţa tehnologiei. În clasamentul Comisiei Europene privind digitalizarea economică şi socială, ţara noastră se situează pe poziţia a 27-a din 28, iar asta se răsfrânge în viaţa de zi cu zi a tuturor: birocrație inutilă, cozi şi timp preţios pierdut.