Posibilă soluţie inovatoare când vine vorba despre vaccinarea împotriva COVID-19. Specialiştii ar putea începe în curând testarea unui vaccin rezultat din combinarea a două seruri existente deja.

Este vorba despre o colaborare între Rusia şi Marea Britanie, iar studiile ar putea începe în prima parte a lunii februarie.

Combinaţie între dozele de vaccin Sputnik V şi cele dezvoltate de AstraZeneca şi Univ. Oxford

Mai exact, este vorba despre testarea unui ser ce combină vaccinul rusesc Sputnik V cu cel dezvoltat de grupul AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Studiile pe oameni vor începe în prima parte a lunii februarie. Declaraţia îi aparţine preşedintelui companiei ruse R-Pharm, potrivit Reuters.

AstraZeneca a anunţat în decembrie că explorează posibilitatea de a colabora cu oamenii de ştiinţă din Rusia la o formulă combinată. Anunţul respectiv a fost interpretat de autorităţile de la Moscova ca un vot de încredere acordat vaccinului Sputnik V.

Aleksei Repik, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului R-Pharm a anunţat că studiile pe oameni ce vizează un ser combinat vor demara la începutul lunii februarie. R-Pharm va produce atât vaccinul Sputnik V, cât şi vaccinul AstraZeneca-Oxford.

În ce ţări vor avea loc testele cu acest vaccin combinat?

Testele vor avea loc în Azerbaidjan, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi în alte câteva regiuni din lume, a precizat el.

Compania anglo-suedeză AstraZeneca nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

O sursă apropiată de dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, Institutul Gamaleia, a confirmat că primele inoculări vor avea loc la începutul lunii februarie. El a adăugat că Ucraina se va afla printre ţările care iau parte la acest studiu clinic.

Kirill Dmitriev, directorul Fondului Suveran de Investiţii din Rusia, responsabil cu comercializarea vaccinului Sputnik V în străinătate, declarase anterior că prin combinarea celor două vaccinuri se va obţine o creştere a eficienţei vaccinului AstraZeneca.

Primele rezultate ale studiului, posibil în luna noiembrie

Serul AstraZeneca-Oxford a avut o eficienţă de 70,4%, în comparaţie cu eficienţa de 91,4% dovedită de vaccinul Sputnik V. Acest fapt i-a determinat pe producătorii vaccinului rusesc să sugereze un studiu care să combine cele două seruri. Ambele necesită două doze de vaccin, o doză iniţială şi doza de rapel, şi se bazează pe o metodă ştiinţifică similară, folosind viruşi ai răcelilor obişnuite pe post de vectori.

Combinarea sau folosirea alternativă a vaccinurilor anti-COVID-19 are la bază nevoia de a vaccina un număr cât mai mare de persoane, în contextul unei recrudescenţe a pandemiei de coronavirus.

Administratorii ClinicalTrials.Gov, o bază de date dedicată studiilor clinice realizate în lumea întreagă, estimează că acest studiu va începe în 16 martie şi că primele rezultate vor fi disponibile pe 16 noiembrie. Aproximativ 100 de participanţi vor lua parte la studiile de fază 1 şi 2. Ei vor primi mai întâi vaccinul AstraZeneca şi apoi, după 29 de zile, o doză de rapel cu vaccinul Sputnik V.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin