Sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi de câteva zile, ceea ce, potrivit presei, situaţie provocată de măsurile Guvernului ultranaţionalist, precum plafonul de preţ introdus în 2021, precum şi de războiul din Ucraina.

Ungaria a rămas fără carburanți

Potrivit portalului HVG, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficienţi carburanţi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia încă de atunci în creştere. Însă, din cauza problemelor apărute pe partea de aprovizionare executivul de la Budapesta a fost nevoit să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate.

Șoferii, nevoiți să cumpere carburanți din Slovacia

De duminică după-amiaza, presa ungară semnalează tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix şi, de asemenea, a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare.

De aceea, mulţi unguri au decis să cumpere carburanţi din ţara vecină, Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru, informează portalul independent telex.hu.

Preţul redus creşte cererea, dar o şi reduce, deoarece furnizorii pot vinde carburanţii mai bine în alte ţări, a explicat portalul economic portfolio.hu, adăugând că situaţia din Ucraina agravează şi mai mult această lipsă.

Ungaria este dependentă de resursele energetice din Rusia

Preţul plafonat este valabil până la 31 decembrie şi Guvernul de la Budapesta anunţa că Ungaria va putea să menţină preţurile plafonate la carburanţi dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcţiona în continuare.

Ungaria depinde mult de resursele de energie din Rusia, de unde importă 85% din gaze şi 65% din petrolul pe care le utilizează.

Guvernul lui Orban se opune sancţiunilor europene împotriva Rusia, subliniază EFE.

Ungaria este una dintre ţările care, în pofida intrării în vigoare, luni, a embargoului petrolier impus Rusiei, poate importa în continuare petrol din această ţară.