În cursul zilei de miercuri, 21 decembrie, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a anunțat că nu va exista o prelungire a funcționării ultimelor centrale nucleare după luna aprilie, asta deși Partidul Liber Democrat (FDP) nu este de acord cu o astfel de decizie.

Publicația Die Welt arată că ministrul Robert Habeck a fost întrebat dacă a a discutat despre acest subiect cu ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

„Nu a fost o temă a întâlnirii de astăzi şi nu va mai fi o temă”, a fost răspunsul ministrului german al Economiei.

Olaf Scholz a hotărât ca centralele nucleare să funcționeze doar în această iarnă

De asemenea, ministrul Robert Habeck a mai spus că Olaf Scholz a decis ca centralele nucleare să funcționeze doar în cursul acestei ierni. Potrivit lui, decizia cancelarului Germaniei ar fi una decisivă.

Cu toate acestea, decizia lui Olaf Scholz riscă să producă o criză în coaliția guvernamentală de la Berlin. În cursul zilei de marți, 20 decembrie, secretarul general al Partidului Liber Democrat, Bijan Djir-Sarai, ceruse menținerea în funcție a centralelor nucleare, pe fondul crizei energetice cu care se confruntă această țară.

„FDP menţine poziţia privind prelungirea funcţionării celor trei centrale nucleare după luna aprilie 2023”, fusese mesajul secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai.

Totuși, Partidul Social-Democrat, cel al cancelarului Olaf Scholz, nu s-a pronunţat clar în legătură cu oportunitatea menţinerii în funcţiune a centralelor nucleare. Pe fondul disputelor intense dintre Alianţa ’90/Verzi şi FDP, Scholz a decis în octombrie menţinerea în funcţiune a centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 şi Emsland până pe 15 aprilie 2023.

Ministrul german al Economiei a precizat că germanii nu mai folosesc la fel de multă căldură ca în anul precedent

Ministrul german al Economiei și vicecancelarul Robert Habeck i-a lăudat miercuri pe cetățeni pentru eforturile lor de a reduce consumul de gaze, după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a forțat cea mai mare economie europeană să își revizuiască politica energetică.

Habeck a declarat pentru posturile germane RTL și ntv că germanii „economisesc cu adevărat gazul” și nu folosesc la fel de multă încălzire ca în anul precedent, în ciuda valului de frig din decembrie.

În același timp, el a remarcat că în ultimele săptămâni au fost tensionate stocurile de gaze, deoarece temperaturile au scăzut sub zero grade. Cu toate acestea, Habeck a declarat că acest lucru „nu schimbă faptul că atitudinea interioară a majorității germanilor este că știu că a sosit ceasul”.

Pe lângă faptul că germanii își reduc în mod voluntar consumul, Berlinul a pus în aplicare o ordonanță de economisire a energiei pentru a conserva proviziile, iar clădirile publice, în special, trebuie să reducă utilizarea căldurii și a apei calde.

Costul în creștere al energiei a determinat Germania și alte țări UE să susțină o plafonare a prețului gazelor naturale pentru a proteja consumatorii europeni.