Președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă Grecia că va plăti un „preț ridicat” dacă va continua să hărțuiască avioanele de vânătoare turcești deasupra Mării Egee. Liderul turc a făcut aluzie la o acțiune militară, transmite AFP.

Cei doi vecini neliniștiți din cadrul NATO au dispute de lungă durată privind frontierele maritime și aeriene, ceea ce duce la patrulări și misiuni de interceptare aproape zilnice ale forțelor aeriene, mai ales în jurul insulelor grecești din apropierea coastelor Turciei.

„Hei, Grecia, uită-te la istorie. Dacă mergi mai departe, vei plăti un preț ridicat”, a declarat Erdogan la un miting, în orașul Samsun de la Marea Neagră.

Turcia și Grecia, zeci de ani de rivalitate

Grecia și Turcia au o istorie încrâncenată care datează de secole, cu dispute legate de frontierele maritime și de împărțirea Ciprului în 1974.

În ultimele luni, Turcia s-a plâns de ceea ce numește acțiuni provocatoare ale Atenei, afirmând că astfel de acțiuni subminează eforturile de pace.

Într-un astfel de incident, Ankara a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Grecia a folosit un sistem de apărare aeriană de fabricație rusă pentru a hărțui avioanele turcești aflate într-o misiune de recunoaștere, în ceea ce a numit o „acțiune ostilă”.

În discursul său, Erdogan a acuzat Grecia că „încearcă să ne amenințe cu S-300”.

Atena a respins acuzațiile și acuză deseori Ankara că survolează insulele grecești.

Turcia susține că Grecia staționează trupe pe insulele din Marea Egee, încălcând tratatele de pace semnate după Primul și al Doilea Război Mondial.

Erdogan: Nu uitați de Izmir

„Avem un singur cuvânt de spus Greciei: Nu uitați Izmir (Smirna în greacă)”, a spus Erdogan, referindu-se la sfârșitul ocupației grecești după ce forțele turcești au intrat în orașul de pe coasta Mării Egee în 1922.

„Ocupația voastră a insulelor nu ne leagă. Când va veni timpul, vom face ceea ce este necesar. După cum spunem, s-ar putea să venim brusc într-o noapte”, a spus Erdogan.

În iunie, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara va contesta suveranitatea Greciei asupra insulelor dacă aceasta va continua să trimită trupe acolo.

Marea Egee are o geografie complexă, cu peste 2.000 de insule, majoritatea grecești.