Tensiunile se adâncesc între Grecia și Turcia. Atena ia o decizie majoră în lupta împotriva imigrației ilegale

Trebuie menționat că decizia a fost luată în timpul unei reuniuni, prezidată de premierul Kyriakos Mitsotakis. O declarație guvernamentală a precizat că în cadrul reuniunii s-a discutat „problema presiunii crescute pentru intrarea ilegală, atât de-a lungul frontierei terestre, cât şi de-a lungul frontierei maritime” din estul Mării Egee.

Amintim că Grecia a construit deja un gard de 40 de kilometri în zona râului Evros, de-a lungul frontierei terestre nord-estice. Atena a acuzat în repetate rânduri Ankara că trimite în mod deliberat mii de migranţi care trăiesc în Turcia în Grecia pentru a-şi destabiliza vecinul, notează apnews.com

Relaţiile dintre cei doi rivali regionali sunt tensionate din cauza imigraţiei şi a drepturilor de explorare a energiei submarine

În 2020, Turcia a declarat că îşi deschide frontierele vestice pentru migranţii care doresc să călătorească mai departe în Europa. Grecia a sporit securitatea la frontieră pentru a împiedica mii de persoane să pătrundă în regiunea Evros, iar ulterior a extins gardul existent.

„S-a decis extinderea treptată a gardului pe întreaga lungime a Evros. S-a decis, de asemenea, să se modernizeze şi să se consolideze sistemele de supraveghere”, este scris într-un comunicat.

Totodată, Grecia a acuzat Turcia că încurajează sau facilitează imigraţia ilegală pe mare a mii de persoane din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa care încearcă să ajungă în insulele greceşti.

Autoritățile turce au acuzat Grecia că îi returnează ilegal pe solicitanții de azil

La rândul lor, autoritățile din Turcia şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat Grecia că îi returnează ilegal pe solicitanţii de azil care ajung pe teritoriul elen, fără a le permite să îşi depună cererile de azil.

După ce aproape un milion de persoane au intrat în Europa prin graniţa greco-turcă în 2015, un acord între Uniunea Europeană şi Ankara a încercat să limiteze fluxurile. Însă acesta nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Turcia găzduieşte populaţii mari de migranţi. Grecia susţine că vecinul său este o destinaţie sigură pentru solicitanţii de azil care, prin urmare, nu ar trebui să caute să călătorească mai departe spre vest.