Turcia va ratifica aderarea Suediei la NATO dacă SUA își onorează promisiunea

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus marți, pe data de 26 septembrie, că Turcia va sprijini aderarea Suediei la NATO cu o condiție, și anume ca SUA să onoreze promisiunea privind avioanele F-16.

Erdogan a asigurat că Parlamentul Turciei își va păstra promisiunea de a ratifica candidatura la NATO a Suediei dacă administrația președintelui american Joe Biden va permite vânzările de avioane F-16 către Ankara, relatează Reuters.

Președintele turc a mai precizat că săptămâna trecută, la New York, ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, și secretarul de stat Antony Blinken au discutat despre aderarea Suediei la NATO.

Liderul de la Ankara a explicat că administrația SUA leagă vânzările de avioane de luptă F-16 de ratificarea candidaturii Suediei.

„Dacă SUA își respectă promisiunile, parlamentul nostru își va respecta propria promisiune. Parlamentul turc va avea ultimul cuvânt cu privire la aderarea Suediei la NATO”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

Ungaria și Turcia sunt ultimele țări NATO care nu au aprobat la nivel parlamentar candidatura Suediei.

Ungaria, nesigură cu privire la aderarea Suediei la NATO

Ungaria rămâne nesigură cu privire la necesitatea de a aproba cererea de aderare a Suediei la NATO. Aceasta a fost declarația președintele Parlamentului în timpul unui interviu acordat duminică seara târziu la televiziunea locală.

Pe fond, această incertitudine ar putea duce la întârzieri suplimentare în procesul de aprobare.

Aprobarea Ungariei a fost blocată în parlament din iulie 2022 din cauza temerilor legate de criticile politicienilor suedezi cu privire la declinul standardelor democratice din Ungaria.

„Nu este sigur că trebuie să aprobăm această ofertă”, a declarat pentru HirTV președintele parlamentului, Laszlo Kover, un important deputat al partidului de guvernământ Fidesz, referindu-se la Suedia.

Comentariile sale vin ca urmare a unei scrisori trimise săptămâna trecută de ministrul de Externe al Ungariei către omologul său suedez. În scrisoare, acesta și-a exprimat încă o dată rezervele cu privire la ceea ce a numit acuzații „parțiale și nedrepte” formulate de anumiți politicieni suedezi împotriva guvernului ungar.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Suedia a depus anul trecut o cerere de aderare la NATO. Majoritatea membrilor alianței i-au aprobat rapid cererea.