Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră atitudinea Armeniei drept „inacceptabilă” și a subliniat sprijinul turc pentru Azerbaidjan.

 Turcia a pus pe seama unei „provocari a Armeniei” luptele care au loc de luni la granița acestei țări cu Azerbaidjanul și care au provocat numeroase victime de ambele părți.

„Armenia își continuă provocările și acum două zile a făcut din nou un astfel de pas. Desigur, Azerbaidjanul nu a putut să nu răspundă la acest lucru”, a declarat ministrul turc de Externe Mevlüt Çavusoglu într-un videoclip postat miercuri pe contul său de Twitter. „Luptele de la frontieră arată cât de fragilă este situația în această regiune”, a apreciat ministrul.

Erdogan acuză Armenia de o atitudine ”inacceptabilă”

Câteva ore mai târziu, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a numit și atitudinea Armeniei „inacceptabilă” și a subliniat sprijinul Turciei pentru Azerbaidjan. „Întreaga lume ar trebui să știe că în fața acestor evenimente suntem alături de frații noștri din Azerbaidjan”, a spus Erdogan în timpul unei ceremonii la Ankara, arată 20 Minutos. 

„Nefiind îndeplinite condițiile din acordul semnat după războiul din Karabah, acestea sunt rezultatele atitudinii agresive a Armeniei”, a adăugat el. „Vrem ca Armenia să părăsească această cale greșită cât mai curând posibil și să-și folosească energia pentru a întări pacea”, a conchis președintele.

Turcia și Armenia au încercat să își normalizeze relațiile diplomatice

În întâlnirea sa cu presa, Çavusoglu a acuzat Erevanul că „arde și distruge și că a pus mine peste tot” prin retragerea din zona Lachin după semnarea unui acord de încetare a focului cu Baku în noiembrie 2020, astfel că „este clar că nu a făcut toate acestea cu bune intenţii”.

De la începutul anului, Turcia și Armenia au urmat un proces de normalizare a relațiilor diplomatice, cu întâlniri regulate la Viena între delegatul turc, Serdar Kiliç, și vicepreședintele Parlamentului armean, Ruben Rubinyan.