Fondul de investitii Equest Balkan Properties (EBP), parte a Equest Investments Balkan Limited, a achizititionat, pentru 33,8 milioane de euro, parcul comercial Vitantis din sudul Bucurestiului si cladirile de birouri Casa Mosilor si Otopeni, situate in centrul Capitalei, respectiv in zona Aeroportului International Bucuresti, informeaza un comunicat remis redactiei.

“Suntem mandrii sa anuntam achizitia Parcului Comercial Vitantis, care este prima mare investitie a noastra in domeniul retail si una dintre cele mai mari din Bucuresti”, a declarat Petri Karjalainen, managing partner la Equest Partners Limited, administratorul fondului.

Parcul comercial Vitantis este cel mai mare proiect comercial din sudul Capitalei. In cadrul tranzactiei, EBP a platit 26,6 milioane de euro si a preluat datorii de 5 milioane de euro. Costul total al proiectului este estimat la 48 de milioane de euro la data finalizarii, sfarsitul anului 2008, iar EBP va finanta finalizarea proiectului prin contractarea unor credite bancare in valoare de 16,4 milioane de euro.

Parcul comercial Vitantis are o suprafata inchiriabila de 35,100 de mp si va contine un magazin Praktiker de tip do-it-yourself cu o suprafata de 9370 de mp, doua supermagazine cu o suprafata cumulata de 9,240 de mp, un hypermarket-ul si o galerie de magazine ancorata acestuia care vor ocupa 10,500 de mp plus o parcare cu 825 de locuri. 

EBP se astepta sa incheie contractele pentru cele doua spatii de supermagazine pana la inceputul anului 2007. Cele trei magazine principale din Vitantis urmeaza a fi deschise pe parcursul anului 2007 iar hypermarket-ul si galeria aferenta lui, spre sfarsitul lui 2008. 

Proiectul imobiliar Vitantis va avea o suprafata de peste 80.000 de mp, depasind proiectul initial. 

In plus, EBP a mai platit pentru cladirile de birouri Casa Mosilor si Otopeni suma de 7,35 de milioane de euro.

Prima este situata in centrul Bucurestiului, are o suprafata de 2,338 de mp, garaj pentru 10 masini si o parcare exteriora cu 20 de locuri. Printre chiriasii actuali se numara Piraeus Bank si SAP, iar cladirea este complet inchiriata pana in 2010 la un pret de 16 euro pe mp. Veniturile din chirii sunt estimate pentru 2007 la 530.000 de euro. 

Cladirea de birouri Otopeni are o suprafata de 790 de mp, si se afla langa Aeroportul International Bucuresti. A fost finalizata in 2001 si printre chiriasii ei se numara UPS, ABC European Air & Sea Cargo Distribution, Cargo Partners and Arpiem Aviation Services. Veniturile din chirii pentru 2007 sunt estimate la 124,500 de euro. EBP a achizitionat proprietatile de la un consortiu de investitori austrieci condus de compania de investitii IDAG, afiliata Strabag, si Soravia Group.

EBP este o companie de investitii in proprietati comerciale orientata catre Europa de Sud-Est si in principal pe pietele din Romania si Bulgaria. Obiectivele companiei sunt investitiile in proprietati comerciale si industriale in apropierea marilor orase din Bulgaria, Romania, Albanis, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Turcia, Serbia,Muntenegru si Macedonia. 

Sursa: Capital 21 Decembrie 2006