Compania Universul avea datorii de peste 20 de mil. euro, principalul creditor fiind Alpha Bank, instituţie care îi ceruse deja insolvenţa la începutul acestei luni. Printre creditori se mai numără şi Allianz Ţiriac Asigurări şi ANAF. Judecătorii au numit compania Euro Insol, care se ocupă de reorganizarea Asmita Gardens şi Ibiza Sol, drept administrator judiciar al companiei insolvente. Palatul Universul a fost construit în perioada 1930-1932, pe o amprentă de 4.142 mp, cu o suprafaţă construită de peste 10.000 mp, care are destinaţie de retail şi birouri. Îm 1995 societatea s-a privatizat prin metoda Mebo, acţionari devenind salariaţii societăţii.
Aventura imobiliară a americanului a început în 2006 când a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al tipografiei Universul pentru 4,66 mil. euro de pe bursa electronică Rasdaq. Achiziţia a fost realizată prin intermediul firmei BJJ Universul Development Limited din Cipru. La nici doi ani de la achiziţie, investitorul a început demersurile de obţinere a Planului Urbanistic Zonal ce viza dezvoltarea unui hotel de cinci stele cu 200-250 de camere în locul anexelor din spatele Palatului Universul. Proiectul ar fi necesitat investiţii de circa 100 mil. euro. Ulterior proiectul a suferit o serie de modificări, care cuprindeau clădiri de birouri şi locuinţe de lux.
În 2007 noul proprietar al Universul achiziţiona de la omul de afaceri Ioan Neculaie terenul fabricii Prefa Braşov pentru care a plătit circa 50 mil. euro. El avea programată aici construcţia a 10.000 de apartamente şi spaţii comerciale ce ar fi necesitat investiţii de 500 mil. euro.
Pe măsură ce balonul imobiliar se umfla şi investiţiile anunţate de american se dublau. Astfel că la puţin timp după ce cumpărase fabrica Prefa el anunţa că va dezvolta un ansamblu mixt, ce urma să grupeze locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri pe un teren de 21 de hectare din Chitila. Proiectul-gigant trebuia să aibă o suprafaţă totală de circa un milion de metri pătraţi şi necesita o investiţie de 1 mld. euro. Măreţul proiect şi-a găsit sfârşitul tot în acest an. În luna februarie, compania Universul Chitila Development, prin intermediul căreia urma să fie construit megaproiectul, a intrat în insolvenţă tot la propria solicitare.
Parcursul urmat de americanul Johnatan Mann este un exemplu clasic al modului în care erau întreprinse investiţiile imobiliare în perioada de maximă expansiune a pieţei. Numărul speculatorilor a crescut odată cu bula imobiliară şi a scăzut la fel de brusc precum prăbuşirea pieţei.