Deşi Vlădescu şi Blaga ar fi dorit amânarea lor până în 2011, ministrul Udrea a insistat ca ele să fie introduse din 30 martie anul acesta. Este vorba despre certificatele energetice, nişte rapoarte profesioniste care arată gradul în care o casă în curs de vânzare este eficientă din punct de vedere energetic. Raportul costă 300 de euro bucata, iar vânzătorii de locuinţe va trebui să le procure de aici înainte în mod obligatoriu. Ideea nu e rea în modul complet în care se aplică ea în alte ţări europene. În Marea Britanie, de exemplu, raportul vine într-o formă uşor de înţeles de către consumatori, precum culorile unui semafor. Verde înseamnă o casă bine izolată termic, care nu consumă energie excesiv şi va avea facturi mici. Roşu înseamnă o casă în care mai mult de 50% din energie este risipită pentru încălzirea aerului din jur, din cauza proastei izolări.

La noi, fac pariu că va veni sub forma unui catastif puţin inteligibil, scris într-un limbaj numai bun de împleticit limba. Teoretic, pe termen lung, aceste certificate vor putea schimba comportamentul oamenilor, stimulându-i să-şi izoleze casele şi apartamentele. Practic, însă, avem momentan doar 200 de experţi tehnici pregătiţi pentru expertizarea caselor, iar subiectul e complet nou. În plus, a avea un simplu certificat fără a sugera, cum se întâmplă în alte ţări, măsuri ieftine pe care oamenii le pot lua pentru a-şi îmbunătăţi casele nu face decât să mai adauge o hârţoagă inutilă, în condiţiile în care piaţa imobiliară e practic blocată.

De aceea, eficienţa măsurii e dată de continuarea ei practică. Se poate crea un program de împrumut cu băncile, pentru izolarea termică a caselor.

Se poate continua programul plătit de minister şi de primării pentru izolarea termică a blocurilor. Se poate chiar izola termic un cartier întreg într-un oraş-pilot. Totul depinde doar de energia, de data aceasta fără certificat, a Elenei Udrea.

Răzvan Orăşanu a fost consilier de stat al primului-ministru în perioada 2005-2009.