Ziua care o înalță sau o dărâmă pe Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie

Simona Halep a concurat într-o singură ediție a Jocurilor Olimpice în întreaga sa carieră, la Londra 2012, unde a suferit o înfrângere în primul tur în fața jucătoarei Yaroslava Shvedova, reprezentanta Kazahstanului. Românca își dorește cu ardoare să mai reprezinte România la o ediție a Olimpiadei. Visul ei este să fie prezentă pe teren la Paris în această vară, deși îndeplinirea acestui obiectiv pare dificilă. Halep nu îndeplinește condițiile impuse de clasamentul WTA și nu a reprezentat România în ultimul an, absență cauzată de o accidentare care a făcut-o să rateze meciul cu Ucraina din Cupa Billie Jean King.

Ultima șansă pentru Simona de a participa la Paris 2024 este să primească o derogare, iar Federația Română de Tenis a inițiat acest demers. FRT a prezentat un raport în sprijinul lui Simona Halep și așteaptă un aviz favorabil în ziua de 5 iulie, când se va lua decizia finală. În timpul acesta, Simona Halep dispune de timp să-și revină fizic. Ea a renunțat să participe la Madrid, unde i s-a oferit un wild-card, deoarece nu se simte în deplină formă și nu dorește să-și pună în pericol sănătatea.

Țiriac face lobby pentru Halep

Cu toate acestea, din perspectivă realistă, șansele ca Halep să fie acceptată la Paris 2024 sunt destul de mici. Cel puțin asta susține Ion Țiriac, un cunoscător al fenomenului olimpic și al tenisului mondial.

ion tiriac
Ion Țiriac / SURSA FOTO: Dreamstime

„Ar fi frumos ca Simona să primească acel wild card, ca o compensație pentru ce a suferit fără vină atâta timp. Nu sunt convins că o să-l primească, deși îmi doresc asta”, a declarat Ţiriac recent, referindu-se la situația româncei.

FRT a demarat același proces și pentru Irina Begu, care, la fel ca Simona Halep, a avut o perioadă lungă de absență de pe teren din cauza unei accidentări. Cu toate acestea, există oportunități relativ mici pentru a fi prezenți la Olimpiadă pe baza clasamentului. Ana Bogdan (locul 64 WTA) și Jaqueline Cristian (locul 73 WTA) au șanse de a participa dacă rămân în top până la momentul desfășurării competiției.

Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate în perioada 26 iulie – 11 august. Înaintea acestui eveniment, mai sunt două turnee de Grand Slam. Roland Garros are loc între 27 mai și 9 iunie, iar Wimbledon între 1 iulie și 14 iulie.