„Echipa FMI va evalua recentele evoluţii economice şi financiare din România, va actualiza perspectivele macroeconomice şi va discuta bugetul pe 2019. Vizita va folosi, de asemenea, ca pregătire pentru misiunea de consultare pe Articolul IV, care va avea loc la începutul anului viitor”, a anunţat, săptămâna trecută, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg. 

Deși țara noastră nu are un acord cu instituția, în baza consultărilor pe Articolul IV, FMI evaluează anual evoluța economiei românești, la fel cum se întâmplă și în restul statelor membre ale Uniunii Europene.

Astfel, delegația va atinge subiecte importante precum deficitul bugetar. De asemenea, va fi examinată situaţia financiară şi economică la nivel naţional și se vor face recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. 

Luna trecută, experții au avertizat Guvernul în legătură cu o tăiere a taxelor și impozitelor. Șeful delegației pentru România și Bulgaria a recomandat să se concetreze pe colectarea taxelor.

În legătură cu riscurile interne ale economiei pentru anul 2019, oficialul a susținut că România ar putea depăși ținta deficitului bugetar de 3%.