Emirul din Qatar vrea să cumpere hotelul de pe Champs Elysées unde a fost arestată Mata Hari, înainte de a fi executată într-o pădure din apropierea Parisului, imobil devenit între timp sediu de bancă, relatează The Independent.

În februarie 1917, un judecător francez şi vreo zece poliţişti s-au năpustit în apartamentul nr. 113 din Palatul Elysée, un luxos hotel parizian, şi au arestat-o pe Margaretha Geertruida Zelle-McLeod, o aventurieră, dansatoare exotică şi curtezană, cunoscută sub numele de scenă Mata Hari. Zece luni mai târziu, ea a fost împuşcată într-o pădure din Vincennes, la est de Paris, după un proces cu uşile închise, fiind acuzată că este spioană germană.

Hotelul a devenit sediu de bancă

La trei ani după moartea ei, Palatul Elysée a intrat în faliment, fiind achiziţionat mai întâi de o bancă franceză şi apoi trecând din proprietatea unei bănci în a alteia, până în urmă cu opt ani, când a devenit sediul francez al HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Faţada din 1897, neobişnuit de elaborată pentru o bancă, domină în continuare trotuarul stâng al bulevardului Champs Elysée, pentru cel care se uită către Arcul de Triumf.

Structura şi decorurile fostului hotel au rămas la fel, inclusiv restaurantul cu candelabru, transformat între timp în cantină pentru angajaţii şi clienţii băncii, precum şi cele două camere care alcătuiau apartamentul 113, în prezent transformate în birouri.

Emirul a oferit 400 de milioane de dolari pe clădire

După ce a funcţionat aproape 90 de ani ca bancă, Palatul Elysée este pe cale să devină din nou hotel. Emirul din Qatar, cunoscut pentru achiziţiile sale de imobile în Paris, ar fi oferit 400 de milioane de dolari pentru clădire, iar HSBC, care plănuia oricum să se mute într-un sediu mai modern, se gândeşte serios, se pare, să accepte oferta.

Transformarea sau restaurarea imobilului va fi parte din procesul de continuă schimbare ce are loc pe Champs Elysées, care apare şi ca zonă comercială de lux, dar şi ca una accesibilă. Dacă planul emirului va fi pus în aplicare, hotelul va adăposti magazine de lux şi restaurante, de-a lungul faţadei sale de 50 de metri, pe unde se văd în prezent maşini de taxat şi postere publicitare pestru HSBC.

Hotel de cinci stele

Palatul Elysée va renaşte, probabil, ca hotel de cinci stele, cu 200 de dormitoare, în următorii cinci ani, şi va funcţiona, se pare, sub un al nume. Imobilul este în continuare ideal pentru destinaţia de hotel şi este cu atât mai atractiv cu cât a devenit asociat cu numele uneia dintre cele mai cunoscute femei fatale din istorie.

SURSA:Mediafax