‘Răspuns prompt şi la timp, facilitarea contactului pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pentru ca investiţia să fie derulată la timp’ – acesta trebuie să fie, potrivit primului ministru, comportamentul autorităţilor în cazul interesului manifestat de firme în vederea demarării unei investiţii.

Emil Boc a subliniat că a preluat în această săptămână coordonarea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), ceea ce reprezintă un semnal al interesului României de a susţine capitalul autohton şi străin.

‘Investitorii se uită cu mare atenţie atunci când investesc sau împrumută o ţară sau un stat’, a menţionat premierul, arătând că dacă România are acum stabilitate macroeconomică şi şi-a recâştigat dreptul de a sta în rândul ţărilor europene cu perspectivă, nu înseamnă că este ‘imună la criza globală’, ci doar ‘relativ ferită’ şi trebuie să facă toate eforturile de a-şi maximiza avantajele strategice pe care le are în competiţia globală în privinţa atragerii de investiţii.

Şeful Guvernului a mai spus că domeniile în care România este în avantaj sunt agricultura, industria IT şi cu tehnologie avansată, dar şi industria minieră.

De asemenea, întrebat de jurnalişti înainte de începerea evenimentului de la Palatul Parlamentului despre declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la birocraţia din România care ar putea alunga şi alţi investitori deja prezenţi sau potenţiali, premierul Boc a răspuns că şi el poartă ‘o bătălie continuă cu birocraţia’.