"Am avut discuţii cu primarii din zonă, iar ei vor ca acest proiect să se dezvolte, să înceapă. Acolo sunt mineri din tată în fiu care vor să facă minerit. Este o şansă pentru ei de a reuşi să câştige pentru familiile lor dintr-o activitate pe care o cunosc şi care se desfăşoară cu tradiţie la ei acasă. Statul, în schimb, trebuie să aibă grijă să câştige cât mai mult din exploatarea aurului de acolo", a declarat ministrul Elena Udrea.

În opinia sa, în prezent, având în vedere cât accent se pune pe protejarea mediului, nu s-ar ridica problema utilizării unor tehnologii care să afecteze ireversibil mediul.

"Eu nu sunt specialist în mediu, dar presupun că exploatarea s-ar face cu cele mai înalte tehnologii. Dacă acolo există posibilitatea de dezvoltare economică, de a se crea locuri de muncă pentru mii de oameni şi dacă putem face în aşa fel încât statul să aibă o redevenţă care să îi dea o participare importantă la câştigul din exploatarea minieră, cred că Roşia Montană se poate face", a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului în zonă, Elena Udrea a atras atenţia că sunt mii de kilometri de galerii şi că o parte din ele ar putea intra în conservare.

"Niciun turist nu ar putea să străbată atâţia kilometri. O parte din galerii ar putea fi organizate, amenajate pentru cei care vor să viziteze Roşia Montană, iar pe lângă dezvoltarea economică a zonei s-ar putea câştiga foarte mult din turismul care s-ar putea face acolo", a explicat ministrul Elena Udrea.
SURSA: Agerpres