Klaus Iohannis a transmis, în declaraţia de marţi, că România trebuie să iasă din blocaj şi ţara trebuie guvernată.  Se pare că variantele de până acum ar fi Nicolae Ciucă, ministrul Apărării și Bogdan Aurescu, ministrul de externe. Cu toate acestea, Rareş Bogdan insistă cu o altă nominalizare, cel puţin surprinzătoare. Fostul moderator TV a spus că “miercuri, la ora 12:00, va fi BPN al PNL. Consiliul Național l-a votat pe Ludovic Orban, dânsul este propunerea noastră. Mâine, în BPN, vom vedea exact. Nu avem motive să renunțăm la Orban. Avem totală încredere în decizia lui Klaus Iohannis și vom merge pe decizia dânsului”.

Rareş Bogdan, avertisment privind confuzia

Rareș Bogdan a avertizat că există o confuzie în spațiul public: “Trebuie să combatem această confuzie, că premierul desemnat și-a depus mandatul. Asta nu înseamnă că nu mai îndeplinește responsabilitatea de premier interimar, cele două calități nu se suprapun. Președintele României are toată strategia facută pas cu pas, ne-am așteptat și la decizia Curții.” a mai spus Rareș Bogdan.

Klaus Iohannis a anunţat marţi programul consultărilor, astfel că noul premier va fi anunţat miercuri seară, în jurul orei 20.00. Şeful statului a spus marţi că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Iohannis a precizat că miercuri ar putea avea loc ”o desemnare” şi că se va asigura că face ”o desemnare bună”.

Decizia lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că gestul lui Orban este determinat de expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură, acuzând din nou PSD pentru această situaţie.

„În esenţă se datorează această situaţie PSD-ului, din cauza PSD-ului care a boicotat şedinţa de ieri nu s-a putut da un vot. În acest mod riscăm să intrăm într-un blocaj, ori un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situaţie, de aceea am acceptat aceastp depunere de mandat”, a afirmat preşedintele. Şeful statului a refuzat să comenteze informaţiile apărute pe surse referitoare a numele unui viitor premier desemnat. Klaus Iohannis a spus despre Ludovic Orban: „Rămâne prima mea opţiune pentru premier”.