Procuratura din Egipt analizează acest caz după ce inspectorii de la Autoritatea pentru carantină au oprit o navă care transporta 63.000 de tone de grâu în portul Safaga pentru conţinut de seminţe de mac, a informat Ministerul agriculturii din Egipt. Cantitatea de grâu provine de la firma Cerealcom Dolj, a declarat o sursă din apropierea acestui dosar. 

Anterior, o sursă a declarat pentru Reuters că Procuratura din Egipt va respinge probabil şi apoi re-exportă cantitatea de grâu, care a fost achiziţionată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. 

Dacă va fi re-exportată, aceasta va fi prima livrare de grâu achiziţionată de GASC căreia îi va fi refuzat accesul într-un port egiptean după refuzarea unei livrări de grâu din Franţa în anul 2015 pe motivul conţinutului ridicat de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.). Traderii avertizează însă că orice respingere a unei livrări de grâu achiziţionată de GASC ar putea să îi facă din nou reticenţi pe furnizori să facă afaceri cu Egiptul. 

În replică, autorităţile române şi reprezentanţii traderilor susţin că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România din cauza identificării unor seminţe de mac în cantitatea de grâu achiziţionată de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, iar sistemul de monitorizare a calităţii din Portul Constanţa este un filtru foarte bun. 

AGERPRES