Se pregătește un război în cadrul serviciilor secrete din România. Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a lansat marți, în cadrul discursului susținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul cursurilor de studii de securitate, o declarație cu iz de scandal.

Practic, el a lansat un atac direct la adresa “foștilor lucrători ai SRI”, și deși nu a pronunțat vreun nume personal, el a făcut referire la foști ofițeri importanți din cadrul SRI, reuniți în așa-zisă “tabăra a rezerviștilor”, printre care s-ar afla fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea sau fostul șef al Direcției Juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă.

Eduard Hellvig, șeful SRI, atacă „tabăra rezerviștilor” din servicii

Astfel, în discursul susținut recent, șeful SRI s-a plâns de problemele pe care le provoacă foști lucrători ai SRI. Astfel, Eduard Hellvig a dezvăluit că există foști lucrători ai SRI care manevrează diverse personaje și care gravitează în jurul companiilor de stat. În acest context, Hellvig a dat asigurări că sunt probleme pe care SRI va încerca să le rezolve. Un avertisment cât se poate de clar transmis practic “foștilor lucrători ai SRI” direct în spațiul public.

“Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeală unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea. Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este și mai complicat.

Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greșeli importante și cu siguranță criticii mei vor găsi îndeajuns de multe și din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele – pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea.

Dar eu sunt permanent ghidat de dorința de a construi, nu de a distruge. Cunosc păcatele de care este acuzată instituția, unele reale, altele atribuite nouă pe nedrept. Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Va pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, a transmis Eduard Hellvig marți.

Separarea serviciilor de politic, făcută în mandatul lui Eduard Hellvig

Chiar dacă nu se știe exact cum vrea directorul SRI să rezolve problemele generate de rezerviștii serviciilor secrete, recunoașterea că foști generali și ofițeri ai SRI au provocat ingerințe în activitatea politică, în construcția unor partide și chiar în mediul de afaceri reprezintă un punct de cotitură, în condițiile în care este greu de crezut că Eduard Hellvig nu cunoștea toate aceste aspecte. Tocmai de aceea, reacția lui Hellvig pare a fi una întârziată, însă demnă de luat totuși în seamă, chiar dacă astfel de subiecte erau cunoscute de mult în spațiul public, scrie luju.ro.

În același timp, faptul că directorul SRI a avut în vedere foști generali și ofițeri importanți, cu funcții de conducere în cadrul Serviciului Român de Informații, atunci când a vorbit despre “foștii lucrători ai SRI” reiese practic din mențiunea expresă a lui Eduard Hellvig referitoare la greșelile făcute de șefi, care apoi au afectat activitatea întregii instituții.

„Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politică și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent.

Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească ‘indicații’ sau ‘sugestii’ despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arată România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor că alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese.

Știu că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul ‘acoperiților’ și agenda acestora în diverse sectoare strategice. Va pot asigura că de la începutul mandatului meu activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii”, a mai spus șeful SRI.