Printre cele 16 bănci se numără şi Raiffeisen, despre care Capital a scris în premieră cănu exclude participarea în Prima Casă 4”.
Practic, din cele 21 de bănci participante în primele trei etape ale programului Prima casă, doar 5 nu au continuat în Prima Casă 4. Acestea sunt Volksbank, ATE Bank, Garanti, Carpatica şi Credit Europe.
“După încheierea aderării, termenul-limită fiind 3 iulie, avem 16 bănci care au semnat protocolul pentru a participa în Prima Casă 4, ceea ce înseamnă peste 90% din plafonul cumulat din precedentele trei etape ale programului, adică între 1,5 şi 1,6 miliarde euro”, ne-au declarat reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Deşi aderarea s-a încheiat, tot doar 5 bănci sunt efectiv operaţionale în cadrul noului program, restul de 11 fiind în proces de elaborare a normelor şi de avizarea a acestora de către BNR. Aceste 5 bănci deja operaţioanale reprezintă circa 60% din totalul programului.

Diferenţa faţă de primele trei etape ale programului, când creditele erau garantate 100% de stat, constă în faptul că acum riscul e împărţit 50%-50% între stat şi bănci. Deşi băncile au acum un cost suplimentar din preluarea unui risc de 50%, inclusiv pentru creditele deja acordate, condiţiile de împrumut nu s-au schimbat pentru clienţi, chiar s-au îmbunătăţit. Astfel, avansul minim a rămas de 5%, marja pentru creditele în euro va fi tot de maximum 4%, iar pentru cele în lei de 2,5%, în schimb, comisionul anual către Fondul de Garantare s-a înjumătăţit ca valoare, în linie cu înjumătăţirea garanţiei statului.
Ţinând cont de rezultatul aderării la Prima Casă 4, vom avea asigurată o creditare ipotecară pentru o perioadă de circa 2 ani, poate chiar mai mult. Pentru că încontinuu în această perioadă va fi eliberată o mică parte din garanţia statului prin achitarea ratelor de către clienţi, iar această garanţie eliberată va folosită pentru alte credite.
Lista băncilor din Prima Casă 4
1.BCR (operaţională)
2.BRD (operaţională)
3.Alpha Bank (operaţională)
4.Millennium (operaţională)
5.CEC Bank (operaţională)
6.Bancpost
7.Raiffeisen
8.UniCredit
9.Piraeus
10.Banca Transilvania
11.OTP
12.Banca Românească
13.Intesa
14.Leumi
15.Emporiki
16.RIB