"Cea mai importantă avuţie a unei ţări o reprezintă resursa umană. De aceea universitatea are un rol extraordinar de important. O societate nu poate să fie mai bună mâine decât este şcoala astăzi. Fără îndoială că acesta este un mesaj pentru cei care decid resursele financiare ale oricărei şcoli, pentru că nu poţi să faci performanţă în şcoală fără să ai şi resursele materiale necesare", a declarat Ecaterina Andronescu.

În opinia ministrului, răspunsul la întrebarea pe care mulţi dintre noi ne-o punem: "cum pot profesorii să rămână profesori atunci când salariile lor sunt atât de mici’ este acela că ‘această relaţie de comunicare pe care o realizează cu elevii sau cu studenţii valorează mult mai mult decât resursele materiale".

În altă ordine de idei, Ecaterina Andronescu a spus că este o mare bucurie să participe la deschiderea anului universitar la Universitatea 1 Decembrie 1918 pentru că "orice român poartă în suflet oraşul Alba Iulia".

Ministrul crede că "este o binecuvântare pentru noi, pentru toată ţara faptul că aici avem o universitate care ne aduce mereu prin numele ei aminte de 1 Decembrie 1918".

Ecaterina Andronescu susţine că o universitate aduce în peisajul oricărui oraş un lucru cu totul special şi că în sălile de curs, de laborator, de seminarii se întâmplă un miracol. "Profesorii transferă din cea mai importantă avuţie a omului, din propria lor acumulare cunoaşterea către generaţia tânără şi încearcă să se cloneze în fiecare tânăr care se aşează în bancă", a spus oficialul.

Ecaterina Andronescu a subliniat că pentru ea anul nu începe niciodată la 1 ianuarie, ci odată cu prima zi de curs şi se termină odată cu ultima oră de curs. "Aşadar, pentru noi dascălii evenimentul de astăzi are o importanţă specială", a subliniat aceasta.

Înfiinţată în 1991 cu doar 70 de studenţi, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia are în prezent câteva mii de studenţi, din care aproape o mie în anul întâi.

La evenimentul festiv organizat la Casa de Cultură a Studenţilor au participat aproximativ 500 de studenţi, părinţi, oficialităţi locale şi judeţene.
Sursa: Agerpres