Românii care nu folosesc corect voucherele pentru alimente pot primi amenzi de peste 7.500 de lei

În cadrul măsurii „Sprijin pentru România”, Guvernul de la București a decis să ofere oamenilor cu venituri mici vouchere electronice în valoare de 250 de lei pentru a-şi cumpăra produse alimentare.

Din păcate, există persoane care încearcă să cumpere alte produse cu acele tichete sau încearcă să le dea la schimb pe bani. Astfel că, autoritățile române au decis să ia măsuri împotriva indivizilor care nu folosesc corespunzător aceste vouchere.

Dacă o persoană fizică solicită numerar în schimbul voucherelor pentru alimente, ea va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 7.650 de lei și 10.200 de lei (3-4 puncte-amendă).

Atenție! Chiar și unitățile care emit aceste vouchere pentru alimente sau magazinele/cantinele unde se pot folosi aceste tichete sociale pot fi și ele amendate.

De exemplu, dacă cineva oferă bani în schimbul voucherelor pentru alimente, riscă să fie sancționat cu o amendă cuprinse între 7.650 de lei și 10.200 de lei. În plus, magazinele alimentare și cantinele riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 10.200 de lei și 17.850 de lei (4-7 puncte-amendă) dacă acceptă vouchere pentru alimente de la persoane străine, ci nu de la omul căruia îi aparțin.

De asemenea, unitățile care emit tichetele sociale pot primi amenzi cuprinse între 25.500 de lei și 35.700 de lei (10-14 puncte-amendă) dacă nu alimentează cardurilor electronice, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei, dacă nu înscriu pe suportul electronic datele de identificare ale beneficiarului, perioada de valabilitate a tichetelor sociale și interdicția de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise.

Voucherele pentru alimente pot fi utilizate numai pentru a cumpăra mâncare

„Voucherele pentru alimente vor putea fi utilizate în magazine/unități de alimentație afiliate de emitentul cardului și trebuie utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de primă necesitate și pentru preparate culinare/ mese calde.

Utilizarea tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse decât alimente și mese calde constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.

Cardurile pentru tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde vor fi emise de emitenți autorizați de Ministerul Finanțelor (Edenred, Sodexo sau UP România) și vor livrate beneficiarilor, de Compania Națională Poșta Româna S.A., în perioada 20 iunie 2022 – 31 ianuarie 2023.

Tichetele sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde sunt bilete de valoare care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziția de produse alimentare de bază și de mese calde.

Pentru facilitarea utilizării, tichetele sociale sunt prezentate, pe suport electronic, sub forma de carduri care încorporează cea mai nouă tehnologie de plată și securitate sporită”, ne informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).