Ce trebuie să facă magazinele ca să nu fie închise? Prefectul Capitalei a spus clar. Măsurile sunt obligatorii

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a explicat astăzi că este necesar un ghid pentru ca restricțiile anti-COVID să fie implementate eficient în magazine, astfel fiind evitate aglomerările.

„Măsurile sunt obligatorii, depinde acum fiecare cum le implementează sau dacă le implementează şi atunci trebuie să ne asigurăm că ele se implementează în mod eficient, că am văzut că au existat în unele locuri aglomeraţii şi poate că magazinele mici nu au capacitatea, de exemplu, să facă analize de genul acesta şi atunci venim în sprijinul lor.

Marile magazine, de regulă, nu au probleme, pentru că au capacitatea de a implementa tot felul de metode şi cineva se ocupă special de aceste lucruri şi acolo nu au fost probleme. În schimb, în magazinele mai mici au fost probleme tocmai pentru că genul acesta de activitate pentru ei înseamnă un efort suplimentar şi cumva i-am scutit de un efort”, a explicat Alin Stoica pentru Realitatea TV.

Cine decide cu adevărat restricţiile?

Primarul general al Capitalei a declarat marţi, 6 aprilie, că autoritatea locală se subordonează instituţiilor naţionale atunci când vine vorba despre restricţiile impuse având în vedere pandemia de COVID-19.

„Ne subordonăm instituţiilor naţionale. (…) În primele mele două luni de mandat, competenţele pe această chestiune erau distribuite între local şi naţional, de la un anumit moment competenţele au fost duse către naţional, eu cred că a fost o decizie bună”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Primarul general fusese întrebat de jurnalişti dacă, în opinia sa, restricţiile din weekend privind închiderea magazinelor de la ora 18:00 ar trebui modificate, deoarece s-au creat aglomerări.

Potrivit lui Nicuşor Dan, municipalitatea nu face decât să respecte acest lucru.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea