Verificările efectuate au scos la iveală o cantitate enormă de deșeuri periculoase. Este vorba despre 1.320 de kilograme de anvelope uzate, 350 de kilograme de deșeuri feroase și aproximativ 80 de kilograme de plăci de azbest, toate depozitate direct pe sol.
În total, autoritățile au identificat o cantitate de peste 1,7 tone de deșeuri periculoase
În total, autoritățile au identificat o cantitate de peste 1,7 tone de deșeuri periculoase, stocate într-un mod care contravine legislației privind protecția mediului.
În urma constatărilor, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru două infracțiuni: neluarea măsurilor de eliminare a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, respectiv poluarea prin evacuarea în atmosferă sau în sol a unor deșeuri periculoase.


Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și a responsabilităților legale în acest caz
Inspectoratul de Poliție Județean Arad a transmis joi, 3 iulie, că întreaga cantitate de deșeuri a fost indisponibilizată, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și a responsabilităților legale în acest caz.
„La data de 2 iulie anul curent, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat un control la o fermă din extravilanul Municipiului Arad.
Cu ocazia controlului au fost descoperite 1.320 de kilograme de anvelope uzate, 350 de kilograme de deșeuri feroase și aproximativ 80 de kilograme de plăci de azbest, toate fiind depozitate direct pe sol”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Arad.
Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu a anunțat demararea unui amplu control național
Anterior, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a anunțat demararea unui amplu control național al tuturor depozitelor municipale de deșeuri. Acesta urmează să se realizeze în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Acțiunile controlului vizează de această dată verificarea autorizațiilor de mediu, respectarea condițiilor de stocare, inclusiv separarea deșeurilor combustibile de cele necombustibile. De asemenea, este vizată acum și identificarea riscurilor ecologice, precum ar fi acumulările de biogaz sau prezența substanțelor incompatibile în perimetrul depozitelor.
Scopul acțiunii este acela de a preveni și diminua riscurile unor incidente similare celui produs recent la Aninoasa unde a izbucnit un incendiu masiv la depozitul de deșeuri municipale. Totodată, Andrei Corlan a anunțat și că aceste controale se vor desfășura timp de șapte zile, într-un calendar accelerat și coordonat. Vezi aici mai multe detalii.