Pandemia de coronavirus face ravagii în România. În fiecare zi sunt descoperite mii de noi cazuri de infectări, iar totul o ia razna. Spitalele sunt pur și simplu sufocate. Ce ne așteaptă însă e mult mai grav.

Rafila anunță prăpădul!

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, dă cea mai proastă veste. Acesta susține că dacă numărul de infectări cu coronavirus va continua să crească în acest ritm, sistemul sanitar și mai ales zona de Terapie Intensivă vor intra în colaps în maxim zece zile.

7000 de noi cazuri pe zi?

„Dacă ritmul de infectări o să continue, în maxim 10 zile sistemul va colapsa. Nivelul de infectări poate fi din ce în ce mai mare. Mi-e greu să spun acum, dar evident că o creștere cu 40% a numărului de cazuri înregistrate în momentul de față e foarte posibil. Deci 7.000 de cazuri pe zi. Sigur, nu poți spune cu exactitate dintr-un număr total de cazuri câte persoane vor avea nevoie de Terapie Intensivă.

Există și această piramidă a vârstelor, în sensul că dacă majoritatea celor care se îmbolnăvesc sunt tineri, nu au complicații, nu au nevoie de ATI. Deci depinde foarte mult de cine se îmbolnăvește. Dar eu nu mă uit doar la ce se întâmplă în România, ci și la ce se întâmplă în Europa. Creșterea și în Europa e foarte rapidă”, a spus Rafila, conform B1TV.

Rata de infectare va sări în aer

Medicul candidat la alegerile parlamentare din decembrie, din partea PSD, anunță creșterea ratei de infectare cu coronavirus în Europa, inclusiv în România.

„Odată cu răcirea vremii și reîntoarcerea la activități în interior, transmisibilitatea în mod sigur a crescut. Pe lângă asta, peste tot a existat această frondă dacă vreți, și OMS a comentat în sensul ăsta, a tinerilor care s-au expus inutil. Lucrul ăsta a creat inițial o masă de persoane infectate tinere, dar acum încep să afecteze și persoanele vârstnice”, a mai explicat profesorul.

El a precizat că peste tot s-a manifestat acest tip de comportament, nu doar în România. „E așa o chestiune între generații, că persoanele vârstnice sunt foarte precaute, sunt speriate panicate. Nu poți să nu interacționezi la un moment dat, gândiți-vă la contextul familial. Bunicii copilului meu sunt foarte îngrijorați și foarte foarte precauți, au această teamă”, a mai afirmat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.