Flamingo International este a doua firmă a grupului Flamingo care a intrat în insolvenţă, după ce, la finele săptămânii trecute, s-a aprobat insolvenţa Flanco. UPDATE: La bursă, cotaţiile companiei au scăzut cu 28,5% de când au apărut informaţiile privind situaţia dificilă a companiei.

Tribunalul din Bucureşti a admis azi cererea de insolvenţă a Flamingo International, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti. Tranzacţionarea acţiunilor retailerului a fost oprită astăzi, în urma anunţului.

„Tribunalul Bucureşti a admis în şedinţa de astăzi, 14.12.2009, cererea Flamingo International de deschidere a procedurii generale, prevăzute de Legea privind procedura insolvenţei, şi a numit ca şi administrator judiciar societatea RVA Insolvency Specialists”, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Tribunalului Bucureşti a aprobat joi intrarea în reorganizare judiciară a Flanco International, Casa de Insolvenţă Transilvania fiind numită administator judiciar. În urma deciziei instanţei, executarea silită declanşată de către ING Bank la 9 decembrie a fost stopată.

ING Bank România a anunţat, miercuri, că a declanşat procedura de executare silită asupra Flamingo International, Flamingo Computers, Flanco International şi Flamingo Distribution Center. Decizia a venit în urma eşecului conducerii Flamingo de a respecta termenii înţelegerii încheiate în 4 noiembrie 2009 privind restructurarea unei linii de credit.

Flamingo a anunţat în noiembrie că a ajuns la un acord cu ING NV Amsterdam privind prelungirea liniei de credit de 17,5 milioane de euro. Potrivit datelor de la Arhiva Garanţiilor Imobiliare, acordul a fost încheiat pe 23 iunie 2009, iar distribuitorul de electrocasnice a garantat cu toate „bunurile mobile” aflate în reţeaua de magazine.

UPDATE:
Flamingo la BVB – minus 14,85% într-o singură oră

Bursa de Valori a reluat tranzacţionarea titlurilor Flamingo la 10:16, la scurt timp după ce compania a anunţat intrarea în insolvenţă şi le-a oprit din nou după o oră şi jumătate, timp în care cotaţiile s-au depreciat masiv.

Titlurile retailerului au avut interzis la tranzacţionare încă de miercuri, 9 decembrie, când compania a anunţat că a început demersurile pentru intrarea în insolvenţă a Flanco.

Azi, posibilitatea de a tranzacţiona acţiuni Flamingo a fost menţinută doar o oră şi 24 de minute, timp în care au fost realizate nouă tranzacţii, cu 106.000 de acţiuni ale companiei.

De la aflarea veştilor privind intrarea în insolvenţă, acţiunile Flamingo au scăzut cu 28,5%. Iar faţă de maximele de la începutul lui mai 2009, cotaţia este cu 65% mai mică.

Pe Bursa de la Bucureşti, Flamingo valorează în prezent doar 16,9 milioane de lei (4 milioane de euro). Anunţul privind insolvenţa a fost făcut la scurt timp după ce Capital.ro a relatat că mai multe magazine Flanco nu au fost deschise din cauză că ING Bank a demarat executarea silită a stocurilor de marfă, aduse ca garanţie la un împrumut de 17,5 milioane de euro.

Reprezentanţii Bursei au reluat tranzacţionarea titlurilor în cursul zilei de miercuri pentru o scurtă perioadă, crezând că procedura de insolvenţă vizează doar o companie din grup – Flanco.

Potrivit codului Bursei, acţiunile unei companii listate pot fi suspendate dacă &ldquo emitentul transmite BVB. un comunicat/raport curent care conţine informaţii care pot influenţa semnificativ preţul/randamentul sau decizia de a investi” (art 112 din codul BVB). Reluarea tranzacţionarii acţiunilor Flamingo a fost decisă de BVB, în ambele cazuri, în baza articolului 115, care spune că BVB decide reluarea tranzacţionării dacă motivele care au dus la suspendarea titlurilor încetează să existe

Vânzările, în continuă scădere

Vânzările Flamingo au fost afectate de scăderea consumului din acest an, grupul înregistrând în primele 9 luni o scădere de 48% a cifrei de afaceri în lei, la 270 de milioane de lei (69 milioane de euro). În trimestrul al treilea, scăderea a fost de 53%, mai mare decât media primelor 9 luni. În acelaşi timp, pierderile au ajuns 14,8 milioane euro la nouă luni, de peste patru ori mai mari decât în 2008.

Pe de altă parte, restructurarea activităţii Flamingo, care operează reţelele de magazine Flamingo Computers, Flanco şi Flanco World a lăsat grupul cu 83 de magazine cu o suprafaţă totală de 44.000 de metri pătraţi, cu 15.000 de metri pătraţi mai puţin decât la finele anului trecut.

În prezent, cel mai important acţionar este în continuare Dragoş Cincă, fondatorul grupului, cu 25,19% din titluri, iar firma Nova Trade, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu deţine14,94% din acţiuni, iar fiul lui Ion Ţiriac, Alexandru Ion Ţiriac, deţine o participaţie de 5,12%.

Pe de altă parte, firma Midfair Limited din Cipru a preluat la mijlocul lunii septembrie, prin intermediul Midfair Management Services Bucureşti, 22% din acţiunile Flamingo, de la fondul american de investiţii QVT. Midfair Management Services are sediul în complexul comercial Unirea deţinut de Adamescu şi, potrivit unor informaţii neoficiale, firma ar fi controlată de omul de afaceri. De altfel, pentru scurtă vreme, fiul său, Alexander Adamescu, a fost preţedinte al Consiliului de Administraţie al Flamingo.