De asemenea, agenţia a confirmat calificativul pe termen scurt ‘A-1 plus’ atribuit EFSF.

Decizia vine după ce luni Standard and Poor’s a plasat sub supraveghere cu implicaţii negative ratingurile unui număr de 15 state din zona euro, ceea ce înseamnă că ar putea retrograda ţări precum Germania şi Franţa.

Ratingurile Germaniei, Franţei, Austriei, Luxemburgului, Finlandei şi Olandei vor fi plasate sub ‘supraveghere cu implicaţii negative’, ceea ce înseamnă că ele ar putea fi coborâte cu o treaptă la ‘AA plus’ în termen de 90 de zile. Restul ratingurilor, inclusiv cele ale Italiei şi Spaniei, ar putea fi retrogradate chiar cu două trepte.

Agenţia justifică această decizie prin agravarea crizei economice şi politice în zona euro.

Anul trecut, Standard & Poor’s a acordat un rating ‘AAA’, cel mai bun posibil, cu perspectivă stabilă pentru Fondului European de Stabilitate Financiară.

Liderii zonei euro au convenit, la sfârşitul lunii octombrie, să întărească Fondul European de Stabilitate Financiară, care dispunea la început de o capacitate de împrumut de 440 de miliarde de euro, pentru a convinge pieţele că pot preveni o criză a datoriilor în Italia şi Spania, după ce Grecia, Irlanda şi Portugalia au avut deja nevoie de ajutor din partea EFSF.
SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: