''Doriţi ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare şi condiţii particulare de autonomie ?'', aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia şi Veneto sunt chemaţi să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfăşura între orele locale 7,00-23,00 (5,00-21,00 GMT). 

Sondajele dau un net avantaj taberei ''DA'', dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum. 

Lombardia, cu ''capitala'' la Milano, şi Veneto, la Veneţia, sunt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30 % din PIB-ul ţării. 

Acest scrutin, consultativ, este organizat la iniţiativa preşedinţilor regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, şi Veneto, Luca Zaia, amândoi membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă). 

Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituţia Italiei. 

Scrutinul este susţinut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mişcarea Cinci Stele (M5S (populistă) şi de către multe sindicate şi organizaţii patronale. 

Partidul Democrat (centru-stânga, la putere) n-a dat nici un consemn, dar mai mulţi dintre reprezentanţii săi, precum primarul din Milano, vor vota ''DA'' la referendum. 

Formaţiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abţinere, denunţând ''risipa banului public'' pentru ''o farsă de referendum''. 

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare. 

În Veneto, participarea trebuie să depăşească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică şi structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizaţi. 

În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează câtuşi de puţin, chiar dacă Milano este plin de afişe. (Sursa: Agerpres)