Mai precis, de la 17 august 2021, faimosul Internet Explorer nu va mai putea fi folosit iar de la 30 noiembrie anul acesta, Microsoft nu va mai oferi suport tehnic pentru acesta. Mai mult decât atât, nici aplicațiile din Microsoft 365 nu vor mai folosi Internet Explorer de anul viitor.

Microsoft se bazează acum pe browserul Microsoft Edge, un browser construit pe nucleul Chromium, folosit și pentru browsere precum Brave, Vivaldi, Avast Secure Browser și Opera.

Vulnerabilități în cele mai recente versiuni de Internet Explorer

La sfârșitul primăverii, tehnologiile de detectare automată ale Kaspersky împiedicau un atac țintit asupra unei companii sud-coreene.

O analiză mai atentă releva faptul că acest atac a folosit un set complet necunoscut anterior, de două exploatări Ziua-0: una de execuție a codului de la distanță pentru Internet Explorer 11 și una de privilegii (EoP) pentru Windows. Cea din urmă vizează cele mai recente versiuni ale Windows 10.

O vulnerabilitate Ziua-0 este un tip de eroare software necunoscută anterior. Odată descoperită, ea face posibilă desfășurarea în mod discret a unor activități rău intenționate, provocând pagube grave și neașteptate.

În timp ce investigau atacul menționat mai sus, cercetătorii Kaspersky au găsit două vulnerabilități de tip Ziua-0. Prima exploatare, de Internet Explorer, era un Use-After-Free – un tip de vulnerabilitate care poate activa capacități complete de execuție a codului de la distanță. Această exploatare a fost clasificată ca CVE-2020-1380.

Cu toate acestea, cum Internet Explorer funcționează într-un mediu izolat, atacatorii au avut nevoie de mai multe privilegii asupra mașinii infectate. Acesta este motivul pentru care au avut nevoie de o a doua exploatare, de Windows, care utiliza o vulnerabilitate în serviciul de imprimantă. Aceasta permitea atacatorilor să execute cod arbitrar pe mașina victimei. Această exploatare a privilegiilor (EoP) a fost clasificată ca CVE-2020-0986.

„Când se întâmplă atacuri cu vulnerabilități Ziua-0, este întotdeauna o veste mare pentru comunitatea cibernetică. Detectarea cu succes a unei astfel de vulnerabilități presează imediat producătorii de software să emită un patch și obligă utilizatorii să instaleze toate actualizările necesare.

Ceea ce este deosebit de interesant în atacul descoperit este faptul că exploatările anterioare pe care le-am găsit vizau în principal ridicarea privilegiilor.

Acest caz include, însă, o exploatare cu funcții de execuție a codului de la distanță, care este mai periculoasă. Împreună cu capacitatea de a afecta cele mai recente ediții de Windows 10, atacul descoperit este cu adevărat un lucru rar în zilele acestea.

Ne reamintește încă o dată să investim în informații privind amenințările și în tehnologii de protecție dovedite, pentru a putea detecta proactiv cele mai recente amenințări Ziua-0 ”, comentează Boris Larin, expert în securitate la Kaspersky.