Anunțul a fost făcut de către lichidatorul judiciar RVA Insolvency Specialists. Cumpărătorii sunt firmele Blue Diamond Estate și Autoplast Engineering.
UPDATE Cine sunt cumpărătorii

Blue Diamond Estate este o firmă înregistrată în anul 2011 și este deținută de firma cipriotă Blarkto Holdings Ltd (95%) și de persoana fizică Michael Danny Topolinski, cetățean canadian (5%). Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, obiectul de activitate al firmei este – cumpărarea și vânyarea de bunuri imobiliare și proprii. Blue Diamond Estate nu a raportat niciun fel de date pentru anul trecut, iar în 2011 a raportat o pierdere de 135.676 de lei. În același timp, datoriile firmei se ridicau la 8,84 milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Cealaltă firmă din asociere – Autoplast Engineering SRL este înregistrată în județul Brașov și este controlotă de trei persoane fizice: Mihai Octavian Tuturea (89,5%), Adrian Sergiu Toader (10%), Marian Rareș Vlădescu (0,5%).

Autoplast Engineering are ca obiect de activitate – Fabricarea altor produse din material plastic, iar din datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe reiese că are un singur angajat. Cifra de afaceri pentru anul 2012 a fost de doar 67.765 de lei, iar datoriile raportate se ridicau la 226.727 de lei.
“Conform procesului-verbal al licitației, adjudecatarul este obligat să continue activitatea de producție tip Aversa (pompe și piese de schimbe marca Aversa) și să aibă un număr de minim 200 salariați o perioadă de minim 3 ani de la data adjudecării. În cazul în care adjudecatarul nu își respectă obligațiile asumate, licitația se anulează, iar activele revin în proprietatea S.C. Aversa SA, cu pierderea de către adjudecatar a garanției de participare la licitație (5.190.000 euro) și cu plata unei despăgubiri de 50% din prețul de pornire al licitației (respectiv suma de 17.300.000 euro)”, se arată în comunicatul remis de lichidator.

Aversa SA, unul dintre cei mai mari producători de pompe din Europa, se afla în procedura de faliment din data de 19 ianuarie 2012. Fabrica de pompe bucureşteană este fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară. Este şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor.

La ședința din 10.04.2013, Adunarea creditorilor S.C. Aversa SA a aprobat metoda de vânzare a bunurilor debitoarei Aversa prin licitație publică deschisă cu strigare.

În ultimele patru luni , lichidatorul a organizat un număr de 14 licitații în cadrul cărora nu s-a primit nicio ofertă de preț.În cadrul celei de a 15-a licitații a fost depusă o singură ofertă de către asocierea formată din cele două companii care a oferit prețul minim de adjudecare.

Prețul stabilit pentru prima licitație era de circa 35 de milioane de euro, iar după câteva licitații prețul a coborât la 22 de milioane de euro, dar nici așa nu s-a arătat interesat niciun posibil investitor.
În vara acestui an, economica.net scria că potrivit unui director al Aversa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, singurii care ar fi fost dispuşi să achite suma cerută de stat ar fi fost dezvoltatorii imobiliari: sud-africanii de la NEPI şi divizia imobiliară a IKEA. “Însă ei nu se califică condiţiilor din caietul de sarcini, pentru că nu doresc să menţină producţia de pompe la Aversa, ci doar să pună mâna pe teren. Industriaşii români nu au putere financiară, poate ar trebui să se asocieze mai mulţi între ei pentru a a putea oferta”, a precizat sursa citată.

Potrivit directorului, marea temere în cadrul fabricii este că un grup imobiliar ar putea împinge în faţă o companie străină mică cu obiect de activitate similar Aversa ca să câştige licitaţia. „Pe metoda “iepurelui”. Doar terenul îi interesează”, spunea directorul, citat de economica.net
Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, înfiinţată tocmai în 1881, şi-a întrerupt producţia în primăvara anului trecut dar şi-a reluat-o din decembrie. Pompele care se produc la Aversa se vând, însă, sub un alt brand.