Când ne gândim la un loc exotic în Europa, cu siguranță, insulele sunt primele destinații care ne vin în minte. Ani la rând, revista Conde Nast Traveller a introdus în topul insulelor europene Madeira, Mallorca, Creta, Sardinia sau Hvar, pe care le-a ridicat la rangul de „frumoasele“ bătrânului continent. De la instalarea crizei economice, acestea au devenit extrem de accesibile și pentru cei cu venituri medii.
Astfel, o vacanță pe o insulă europeană costă, în medie, 500 de euro, în tarif fiind inclus biletul de avion și cazarea. Dacă privim oferta agențiilor de turism, aceasta abundă în chartere către insulele grecești, atât datorită cererii mari pentru acest segment, cât și accesibilității (sunt la maximum trei ore de zbor de București).  Soare, plajă, servicii bune în ceea ce privește raportul calitate-preț reprezintă alte trei motive pentru care petrecerea concediului în Grecia merită banii. Dacă mai adăugăm și peisajele, Rhodos  este o opțiune atrăgătoare. Deși percepută drept destinație relativ scumpă, un sejur în plin sezon costă, în medie, 500-600 de euro la un hotel de patru stele, regim demipensiune sau all inclusive. Cei mai economi abia dacă au pe ce să mai cheltuie alți 250 de euro, iar această sumă include închirierea pe trei zile a unei mașini (clasa A), respectiv a  şezlongurilor (opt euro pentru două persoane). Tavernele înșirate de-a lungul coastei (mai puțin cele din interiorul orașelor mari ale insulelei) sunt pitorești și nu foarte scumpe. Cu 10-15 euro, puteți lua o masă bună, incluzând o bere sau o apă minerală, o salată grecească și un giros sau souv­laki. Și dacă tot ați ajuns în Rhodos, faceți-vă timp pentru o excursie într-una din insulele vecine (Kos, Symi, Kastelorizo etc.), de preferat în Symi, una dintre cele mai frumoase insule ale lumii.
Pe  lista agențiilor se mai găsesc Mallorca și Tenerife, ultima fiind, poate, cea mai exotică din Europa. Hoteluri de foarte bună calitate, o climă generoasă, plaje cu nisip extrem de fin, locuri pentru pasionații de surf și paradis natural, Tenerife reprezintă o oază unde timpul ține cu turiştii. Nu degeaba este numită Insula Eternei Primăveri. Cele mai multe sejururi organizate din România sunt în sudul insulei, faimos pentru Playa de las Americas și Los Cristianos. Pentru pasionații sporturilor extreme de apă, Tenerife are propria plajă, unde, dacă aveți curaj, puteți încerca surful sau, măcar, să stați la plajă pe stânci. Playa de las Americas reprezintă „vulcanul“ insulei. Există chiar o porțiune de un kilometru, numită Veronica, plină de baruri de noapte, cabareturi, cluburi cu muzică live și restaurante.
Pe cont propriu, în insule de vis
Pe cont propriu, o vacanță pe o  insulă nu este cu mult mai scumpă. Practic, turistul se poate limita la 1.000 de euro. Un mare inconvenient pentru cei comozi este transportul, în condițiile în care multe zboruri necesită o escală. O astfel de variantă este Madeira. Viața pe această insulă nu este scumpă, cazarea fiind chiar extrem de ieftină și la hoteluri de patru și cinci stele.
Sejururi în oferta agențiilor
CORFU Şapte nopţi la finele lui iulie costă 760 de euro, turistul având incluse biletele de avion, cazare la patru stele, în regim demipensiune (ofertă Pegas Holidays).
SANTORINI Cazarea la studiouri de trei stele, în apropierea plajei, cu mic dejun inclus, costă 369 de euro (ofertă Europa Travel). În Rhodos, la hotel de trei stele, prețul este de 299 de euro.
CRETA Şapte nopţi de cazare la trei stele all inclusive, în insula grecească, costă 969 de euro (ofertă Paralela 45).