În condițiile în care varianta Delta circulă încă în SUA, iar varianta Omicron pune în alertă întreaga lume, experții spun că există semne de avertizare ale unui sezon de gripă ieșit din comun. Un motiv în plus ca sistemul medical american să fie pus din nou sub presiune, scrie Axios.

În vreme ce oamenii dau buzna în vacanțe, baruri și reuniuni de familie care sunt mult mai ferite de coronavirus, s-ar putea să nu aibă niciun fel de protecție împotriva gripei și a altor virusuri respiratorii care se răspândesc la fel precum coronavirusul: prin aer, în stropi și pe suprafețe. ”Dacă oamenii își reiau „viața normală” fără a purta mască și fără a se vaccina împotriva gripei sau a COVID-19, atunci cred că vom avea o iarnă grea”, a dclarat Gregg Miller, directorul medical al Vituity, o firmă care asigură materialele de urgență ale spitalelor.

Lunile mai reci nu au împiedicat virușii sezonieri, precum gripa, să circule alături de SARS-COV-2, virusul care provoacă COVID-19. Iar asta a făcut ca oamenii să nu mai știe ce au atunci când apar primele simptome.

„Suntem îngrijorați că anul acesta ar putea fi un sezon de gripă mai rău, dar e prea devreme pentru a fi siguri de asta”, susține Céline Gounder, specialist în boli infecțioase și epidemiolog la Universitatea din New York.

CDC, avertisment privind circulația unei tulpini de gripă, cunoscută sub numele de A(H3N2)

În prezent, doar 60% dintre americani sunt vaccinați cu schema completă împotriva COVID.

Potrivit CDC, 41% dintre adulți și 39% dintre copii s-au vaccinat împotriva gripei, procente semnificativ mai mici decât anul trecut. CDC spune că activitatea gripei este încă scăzută la nivel național, dar a emis un avertisment către furnizori cu privire la circulația timpurie a unei tulpini de gripă, cunoscută sub numele de A(H3N2).

În sezoanele anterioare, în care acest virus a fost tulpina predominantă, s-au înregistrat numeroase spitalizări și decese în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Virusurile sunt mereu în preajmă

”Nu ar trebui să subestimezi niciodată sincronizarea virusurilor deoarece aceștia sunt mereu în preajmă”, afirmă dr. Len Horovitz, medic internist și specialist pulmonar la Spitalul Lenox Hill din New York.

„Deci, evident, recomandarea numărul unu pentru noi toți rămâne în continuare vaccinarea”, a declarat Michael Ganio, director la Societatea Americană a Farmaciştilor.

Nu în ultimul rând, experții se tem că un sezon de gripă mai rău ar putea exacerba disparitățile de sănătate evidențiate în această perioadă de pandemie.

Ratele de vaccinare tind să fie mai mici în rândul americanilor de culoare și al latino-americanilor, decât în rândul americanilor albi, conform CDC.