Dubai, unul dintre Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat că va inaugura luni cea mai înaltă clădire din lume, cu speranţa de a repara imaginea ţării stricată de criza datoriilor uriaşe în care s-a afundat.

Turnul, denumit Burj Dubai, este realizat de compania Emaar Properties, grup controlat în mare parte de către guvern. Clădirea este construită în mare parte din sticlă şi oţel, iar promotorul proiectului se mulţumeşte să afimre că are peste 800 de metri înălţime, refuzând să dezvăluie adevărata înălţime a acestuia. Burj Dubai detronează astfel clădirea Taipei 101, care are o înălţime de doar 508 metri.

Obeliscul din Dubai are 160 de etaje care au fost costruite cu 330.000 de m3 de beton şi 31.400 de bare de fier. Turnul este vizibil la o distanţă de 95 de km de jur împrejur. Clădirea are 57 de ascensoare care vor urca oamenii în cele 1.044 de apartamente existente şi în cele 49 de etaje de birouri. În plus, Burj Dubai cuprinde şi un hotel sub brandul Giorgio Armani.

Un turn foarte stabil

George Efstathiou, proiectantul şef al turnului, spune că baza în formă de ‘Y’ a Burj Dubai ia în considerare efectele curenţilor de aer şi asigură o stabilitate sporită a structurii. ‘Multe dintre furtuni nici măcar nu se vor simţi. Turnul este mai stabil decât mulţi alţi zgârie-nori mult mai scunzi’, a declarat acesta.

Primii locuitori ai turnului vor fi primiţi începând cu februarie 2010. În cadrul Burj Dubai vor locui şi lucra peste 12.000 de persoane.

Construirea turnului a început în 2004, fiind realizată de compania sud-coreeană Samsung Engineering, de grupul belgian BESIX şi de societatea emirată Arabtec. Burj Dubai face parte din proiectul gigantic de 20 de miliarde de dolari al noului cartier ‘Downtown Burj Dubai’, incluzând 30.000 de apartamente şi cel mai mare centru comercial din lume, de 1.200 de magazine. Costurile totale au ajuns la aproape 1 miliard de dolari.

SURSA: Central Chronicle