Anul trecut s-au tranzacţionat imobile în valoare de 292,9 mil. euro, în creştere cu 138% faţă de 2009. Odată cu încheierea cele mai mari tranzacţii imobiliare din criză (vânzarea proiectului Floreasca Business Park pentru 101,2 mil. euro), piaţa a devenit efervescentă, chiar dacă pe parcursul lui 2010 s-au scos la lumină un număr mare de proprietăţi aflate în dificultate.

„Dacă în 2010 proprietăţile de tip «distressed» aparţinând preponderent segmentului de retail au făcut principalul obiect al tranzacţiilor, ne aşteptăm ca în 2011 sectorul de birouri să atragă interesul investitorilor cel puţin în aceeaşi măsură. Proprietăţile amplasate în locaţii descentralizate şi cu o rată de disponibilitate ridicată vor constitui masa ofertei, principala ţintă a investitorilor rămânând Bucureştiul”, a declarat Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.
Creştere de 28% la nivel european
Investiţiile în segmentul imobiliar comercial (birouri, mall-uri şi spaţii industriale) din Europa au ajuns la 95,9 mld. euro în 2010, reprezentând o creştere de 53% faţă de valoarea de 62 mld. euro atinsă în anul 2009, potrivit celui mai recent studiu al  DTZ, „Investment Market Update“.
Compania previzionează că volumul  investiţiilor se va majora cu încă 28% în acest an, până la 123 mld. euro, puţin sub media europeană de 125 mld. euro a ultimilor zece ani.
Raportul arată că volumul de investiţii în Europa din trimestrul patru 2010 a ajuns la 30,8 mld. euro, marcând o creştere de 36% faţă de valoarea de 22,7 mld. euro, realizată în al treilea trimestru. Creşterea activităţii pe parcursul ultimului trimestru a fost susţinută de o creştere a numărului de tranzacţii de peste 200 de milioane euro. Acest lucru s-a reflectat şi într-o creştere a dimensiunii medii a tranzacţiilor, aceasta ajungând la 32 milioane euro în T4 2010, faţă de 26 milioane euro în T3 2010.
Cea mai intensă activitate din trimestrul patru s-a înregistrat pe sectorul de birouri, investiţiiile totalizand 13,4 mld. euro, adica 44% din volumul total. Investiţiile pe segmentul de retail au crescut de la 7,7mld. euro în T3 la 9,9 mld. euro în T4, activitatea axându-se pe centre comerciale, supermarketuri şi parcuri de retail. Investiţiile în proprietati cu utilizare mixtă şi portofolii au crescut semnificativ de-a lungul trimestrului, atingând valoarea de 4,1 mld. euro, respective 13% din totalul activităţii.