Beneficiari au fost firme de IT şi construcţii, aceştia optând pentru clădiri de birouri în zone accesibile sau cu soluţii flexibile de transport oferite de proprietar.

Cele mai reprezentative tranzacţii în care DTZ Echinox a fost implicată în perioada menţionată sunt intermedierea contractelor de închiriere, de către trei companii de top din industria  IT, a două etaje în clădirea de birouri Afi Park 1, totalizând o suprafaţă de 2,350 de mp, tranzacţie ce a dus la un grad de ocupare de 85% a proiectului, şi reprezentarea investitorului Immofinanz în procesul de închiriere către Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti, a 1.500 mp, în clădirea North Center.

„Datorită accesului facil şi apropierii de Politehnică, zona de vest a Bucureştiului este preferată de clienţi, mai ales de companiile din segmentul IT. Negocierile pentru închirierea celor două etaje în clădirea de birouri Afi Park 1 au durat aproximativ şase luni, iar încheierea tranzacţiilor ne dă încredere că anul va continua în acelaşi ritm dinamic în care început”, comentează Bogdan Bogatu, consultantul DTZ Echinox implicat în negocierea de la Afi.

Celelate tranzacţii încheiate de DTZ Echinox reprezintă mutări sau reînnoiri de contracte în amplasamente existente. În clădirile de birouri din Bucureşti durata medie a unui contract este de 3-5 ani. În funcţie de suprafaţa închiriată, de perioada contractului sau de faza în care a ajuns construcţia unui proiect nou (în cazul pre-închirierilor) bonusurile oferite de proprietar îmbunătăţesc nivelul chiriei contractuale. Aceste bonusuri constau în luni de chirie gratuită sau contribuţie din partea proprietarului la viitoarele lucrări de partiţionare a spaţiului închiriat şi înlesnesc procesul decizional al chiriaşilor.

În 2012 volumul net al închirierilor de spații de birouri (cuprinzând închirierile de spații noi, pre-închirierile și prelungirile de contracte) a fost de 154.000 mp, cele mai multe tranzacţii concretizându-se în trimestrul al doilea al anului.

Pentru 2013, DTZ Echinox estimează un volum al închirierilor apropiat de cel înregistrat în 2012, de maximum  170.000 – 180.000 mp, cu menţinerea unei ponderi semnificative din volumul total al spaţiilor închiriate a contractelor de pre-închiriere.