Inițial, drona Predator servea exclusiv ca platformă de recunoaștere. Acest lucru s-a schimbat în 2001, când un MQ-1 a lansat cu succes o rachetă Hellfire și a atins ținta in zona de testare din Nevada.

MQ-1 și fratele său mai mic, MQ-9, au fost folosite drept platforme ușoare de recunoaștere și de atac, și nu ca sisteme autonome. Au înregistrat mai multe ore de zbor decât orice altă platformă de recunoaștere echipată și probabil mai mult decât toate avioanele de luptă din arsenalul SUA.

Platformele militare UAS din categoriile mijlocii și mici rulează de la drone de recunoaștere lansate manual, cu rază scurtă de acțiune, cu senzori electro-optici / infraroșii, până la drone de dimensiuni medii, cu câteva ore de rezistență, care pot fi utilizate pentru recunoaștere și / sau atac. Și fiecare sistem este capabil să ofere efecte tactice semnificative in timp de război.

În ianuarie 2018, un roi de drone „construite în casă” care transportau mici dispozitive explozive au atacat forțele rusești de la baza aeriană Hmeimim și de la baza navală Tartus din Siria. Dimensiunea redusă a dronelor și a radarului le-a făcut greu de detectat, iar angajamentele recente ale dronelor de vânătoare-ucigașe, de ultimă generație, demonstrează că dronele pot fi letale. De aceea, sunt tot mai folosite în timpul conflictelor.

În conflictul din enclava Nagorno-Karabakh, azerii au angajat trei drone diferite împotriva blindajelor și a personalului armean. Turcia Bayraktar TB2 este o dronă mare, din aceeași clasă ca și MQ-9 Reaper. Poartă muniții antitanc cu laser și cu infraroșu. Dronele israeliene Obiter 1K și Harop au fost utilizate pentru recunoaștere și recuperate, pentru a zbura din nou, sau utilizate ca drone de atac kamikaze. Împreună, aceste trei tipuri de drone ar fi distrus peste 80 de vehicule blindate armene doar în primele săptămâni de luptă. Iar videoclipurile difuzate pe rețele de socializare din conflictul azero-armean par să arate numeroase sisteme care funcționează împreună.

Umplerea unei zone cu sisteme aeriene fără pilot ucigașe, cum ar fi dronele Orbiter 1K și Harop, poate copleși chiar și cele mai bune sisteme de artilerie și rachetă de apărare aeriană. Acesta este și motivul pentru care atât China, cât și Statele Unite dezvoltă tehnologii care prezintă roiuri de drone.

Deocamdată, conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia evidențiază mecanismele mortale aruncate în bătăliile războiului modern și unde dronele pot găsi și distruge practic orice țintă de pe câmpul de luptă. Atâta timp cât aceste sisteme aeriene fără pilot se mișcă nestingherite deasupra inamicului, ele vor devasta blindajul și vehiculele de pe teren.

Deși poate fi dificilă vizualizarea dimensiunii și natura copleșitoare a roiurilor de drone, testele efectuate de Marina SUA în 2016 au demonstrat grafic faptul că cel care esta ținta unui astfel de atac cu drone nu mai are nicio șansă.