Uzina Carfil din Brașov va produce șapte tipuri de drone militare

România, alături de celelalte state ale Uniunii Europene (UE), accelerează procesul de înarmare. Guvernul Ciolacu 2 ar putea beneficia de până la 8 miliarde de euro pentru acest lucru.

La Uzina Carfil din județul Brașov, de exemplu, vor fi fabricate mai multe tipuri de drone militare. Mircea Petru Tanțău, directorul firmei, spune că se vor fabrica șapte tipuri de drone militare.

Primele două drone militare care vor ieși se vor numi „Cuda” și „Sirin”. Împreună cu partenerul american, el a stabilit bugetul pentru începerea fabricației pentru cele două drone și cantitățile în care ele se vor fabrica până la sfârșitul anului.

Se va începe cu câte 25 de bucăți din fiecare dronă, adică vor fi 50 în total, urmând cu încă 50 până la final de an.

„Dar repet, încă o dată, în total e vorba de șapte drone, vom începe cu dronele mai simple, trecând chiar în acest an la fabricarea și altor drone, unele chiar cu specific militar, pentru că, așa cum a spus, e un program de renarmare al Europei, care impune și fabricarea de drone militare”, a explicat directorul firmei la Digi24.

Dronele militare pot fi folosite și pentru supraveghere și pentru atac

Prima dronă (Cuda) este o dronă de supraveghere. A doua dronă (Sirin) va fi folosită și în spectrul militar pentru că poate transporta o încărcătură de până la 14,5 kg.

Uzina Carfil mai lucrează la o dronă asemănătoare cu Sirin, având drept model o dronă militară din Franța, care este, momentan, o dronă de teste pentru muniția lansată. Ambele drone militare pot fi folosite pentru supraveghere, dar și pentru atac.

Totuși, trebuie ținut cont că la o încărcătură de numai 1,5 kg primul model ar putea fi folosit excluisiv ca dronă de supraveghere, poate chiar în zonele de graniță din zona Deltei, acolo unde s-au semnalat dese încălcări ale spațiului aerian românesc de către drone rusești.

„Există interes și pentru piața externă. Chiar zilele trecute am primită o confirmare în urma unei demonstrații făcute acum cam o lună de zile, pentru o comandă de pentru început”, spune directorul Carfil.