CJUE oprește pașapoartele de aur ale Maltei

CJUE oprește pașapoartele de aur ale Maltei! Programul de tip „paşaport de aur” prin care Guvernul de la Valletta acordă cetăţenia în schimbul direct al unor investiţii sau al unor plăţi prestabilite printr-o procedură de tranzacţie încalcă în mod vădit legislaţia Uniunii Europene (UE), au transmis cei de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Pe scurt, Guvernul de la Valletta trebuie să oprească acest program. CJUE aminteşte că fiecare stat membru al UE este liber să definească condiţiile în care acordă sau retrage cetăţenia. Totuşi, regimul maltez acordă naturalizarea în schimbul unor plăţi sau investiţii predeterminate unor persoane care nu au o legătură reală cu Malta, fapt care constituie o încălcare a normelor referitoare la cetăţenia UE şi a principiului cooperării loiale.

„Un stat membru nu îşi poate acorda cetăţenia – şi, de fapt, cetăţenia europeană – în schimbul unor plăţi sau al unor investiţii prestabilite, întrucât aceasta echivalează în esenţă cu a face din dobândirea cetăţeniei o simplă tranzacţie comercială.

O asemenea practică nu permite să se stabilească legătura de solidaritate şi de loialitate necesară dintre un stat membru şi cetăţenii săi şi nici să se asigure încrederea reciprocă între statele membre şi constituie astfel o încălcare a principiului cooperării loiale”, se precizează în decizia CJUE.

Guvernul de la Valletta susține ferm că interpretează în mod corect tratatele UE. Autorităţile malteze au suspendat programul de tip „paşaport de aur” pentru ruși și belaruși, după izbucnirea războiului din Ucraina, dar continuă să opereze schema pentru alte naţionalităţi.

Cetățenia UE conferă automat mai multe drepturi

Programele de dobândire a cetățeniei prin investiție sau sistemele „pașaport de aur” permit unei persoane să dobândească o nouă cetățenie pe baza unei plăți sau a unei investiții, în absența unei legături reale cu țara de naturalizare.

Aceste programe sunt diferite de programele de acordare a dreptului de ședere investitorilor (sau „vizele de aur”), care permit resortisanților țărilor terțe, în anumite condiții, să obțină un permis de ședere pentru a locui într-o țară din UE.

Condițiile de obținere și de pierdere a cetățeniei unui stat membru al UE sunt reglementate de legislația națională a fiecărui stat membru, cu respectarea, în mod corespunzător, a legislației UE.

Programele de dobândire a cetățeniei prin investiție subminează esența cetățeniei UE și au implicații pentru blocul comunitar în ansamblul său. Orice persoană care deține cetățenia unui stat membru al UE este în același timp cetățean al UE.

Cetățenia UE conferă automat dreptul la liberă circulație, acces la piața internă a UE și dreptul de a vota și de a fi ales în cadrul alegerilor europene și locale.