Toți mai mulți lideri ai PSD așteaptă ca Dragnea să spună dacă va candida sau nu alegerile prezidențiale. În luna decembrie, liderul PSD a spus că nu respinge niciuna dintre variantele aflate în lucru la acel moment. „Pentru cele prezidenţiale, targetul nostru este ca viitorul preşedintele să fie un candidat din partea PSD-ALDE. Intenţionez să ajungem îtnr-un timp rezonabil şi eu şi dl Tăriceanu la concluzia că trebuie să fie un candidat unic şi după momentul acela vedem cine are mai mari şanse. Nu resping nicio variantă, nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu, nici cu altcineva, pentru că domnia lui Iohannis trebuie să înceteze. Domnia lui Iohannis încă cinci ani înseamnă dezastru pentru România”, a declarat Liviu Dragnea, la sfârșitul anului trecut.

Cu toate acestea, mai multe voci din PSD vor ca Dragnea să fie candidatul partidului la prezidențiale. Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte al PSD, a susținut, joi seara, că Dragnea trebuie să candideze împotriva lui Klaus Iohannis pentru că PSD trebuie să aibă propriul candidat la prezidențiale. ”Din punctul meu de vedere, candidatul PSD ar trebui să fie președintele partidului. Așa a fost dintotdeauna.”, a spus, joi seara, la România TV, Lia Olguța Vasilescu. În partid, se mai discută îi varianta ca PSD și ALDE să meargă împreună la primele alegeri care vor avea loc, adică cele pentru Parlamentul European. Astfel, social-democrații vor purtea testa dacă electoratul agreează varianta unei colaborări între cele două partide, inclusiv în perspectiva alegerilor prezidențiale. Până în acest moment, PSD vrea candidat propriu pentru Palatul Cotroceni, iar cei de la ALDE îl susțin necondiționat pe Călin Popescu Tăriceanu.

Deocamdată, Klaus Iohannis este primul care şi-a anunţat în mod oficial candidatura la prezidenţiale. În presă, a mai fost vehiculată și varianta ca un ministrul important să candideze la Președinția României. Întrebată dacă exclude total posibilitate de a candida la alegerile prezidențiale, Ecaterina Andronescu a declarat: „Nu. Eu ce pot să vă spun în acest moment e că în partid nu s-a luat nicio decizie în legătură cu cel care va fi susținut de PSD pentru poziția cea mai înaltă în stat.