"Eu am fost ales local, domnul prim-ministru a fost ales local, preşedintele Românei a fost ales local şi, probabil, şi în 2019 tot o autoritate care a fost aleasă local va fi ales preşedinte. Aceasta spune ceva. Administraţia locală este sistemul public care e cel mai apropiat de oameni. Astea creează avantaje pentru toţi aleşii locali, care sunt mult mai ancoraţi în realitate şi nu vin la Bucureşti să vorbească discuţii. În fiecare zi, alesul local este oprit pe stradă, tras de mânecă de către cetăţeni, care au probleme concrete, zilnice şi pe care trebuie să le rezolvăm", a precizat el, marţi, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. 

El a precizat că mulţi ani de-a rândul autorităţile centrale "au ţinut la Bucureşti tot pachetul de decizii". În acest sens, a adăugat el, în perioada 1996 – 2000, preşedintele de CJ sau primarul nu aveau "aproape niciun fel de pârghii" administrative sau financiare. 

"Încet-încet, într-un proces care nu a fost uşor, o parte dintre noi am negociat cu Guvernul, am cerut sprijinul instituţiilor europene de la Strasbourg, Bruxelles, şi a început să apară o relansare, care să se apropie de descentralizare.  În 2003 şi 2004 a avut loc prima deschidere, s-a continuat, dar nu cu foarte mare curaj", a arătat Dragnea. 

În contextul în care, în cadrul adunării urmează să fie ales preşedintele UNCJR, Liviu Dragnea a remarcat prezenţa la reuniune a numeroşi preşedinţi noi de consilii judeţene. "Este un schimb de generaţii. Înţeleg şi de ce va fi din nou reales Marian (Oprişan – n.r.) astăzi, pentru a fi o punte între generaţii, dar şi pentru a păstra o experienţă în ceea ce priveşte continuarea lobby-ului – ca să nu zic altfel – pentru realizarea şi adoptarea unor legi importante pentru administraţia locală", a spus Dragnea.

AGERPRES