Șefii Poliției Române sunt acuzați că au încălcat legea pentru favorizarea lui Liviu Dragnea. „Sunt acuzate de încălcarea regulamentelor doi polițiști cu funcții mari: Ioan Buda, șeful Poliției Române, și Radu Gavriș, adjunctul șefului Poliției Capitalei, care s-ar fi implicat personal în a-i asigura lui Dragnea un regim privilegiat la încarcerare”, se arată într-o scrisoare anonimă trimisă presei.Scrisoarea care dezvăluie abuzurile

„Un regim privilegiat pentru condamnat”

„Prin prezenta dorim să aducem la cunoștința mass-media, sub protecția anonimatului, mai multe aspecte legate de modalitatea de încarcerare a condamnatului Dragnea Liviu, pe care le considerăm a fi de interes public, urmând ca dvs. să apreciați asupra oportunității dezvoltării acestora într-o anchetă jurnalistică.

În data de 27.05.2019, în împrejurarea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii privind pe inculpatul menționat, au fost încalcate de către conducerea IGPR și a Poliției Capitalei mai multe proceduri legale, cu consecința creării unui regim privilegiat condamnatului. Astfel:

În cadrul Poliției Capitalei, structura abilitată conform normelor în ceea ce privește punerea în executare a mandatelor privind pedepsele este Biroul Urmăriți din cadrul Serviciului de investigații criminale.

După primirea mandatului de la instanță, lucrătorii Biroului Urmăriți s-au deplasat la adresa condamnatului, deplasarea făcându-se cu un autoturism Dacia Logan din dotarea structurii.

La momentul ajungerii lucrătorilor la adresa condamnatului, cel din urmă l-a contactat personal telefonic pe șeful IGPR, Ioan Buda, solicitându-i sprijin.

La fața locului s-a prezentat adjunctul Poliției Capitalei, Gavriș Radu, acesta sosind cu mașina sa de serviciu, Dacia Duster cu nr. B-97-DWZ, și solicitându-le lucrătorilor Biroului Urmăriri să fie lăsat singur cu condamnatul, contrar procedurilor legale.

La inițiativa comisarului Gavriș Radu, a fost organizată o diversiune pentru a distrage atenția jurnaliștilor, prin plecarea de la adresă a autoturismului condamnatului condus de șoferul acestuia.

În continuare, Gavriș Radu a dispus ca lucrătorii Biroului Urmăriți să-l conducă pe condamnat direct la penitenciar (fără a se mai face deplasarea la sediul Poliției pentru întocmirea formalităților) și, mai mult, ca transportul să fie efectuat chiar cu autoturismul său de serviciu, Dacia Duster B-97-DWZ, dotat cu geamuri fumurii pe spate, deși acest vehicul nu se afla în dotarea structurii abilitate.”

Precizăm faptul ca aspectele relatate s-au petrecut în următorul context general.

Cu toate că este de notorietate faptul că inițial Gavriș Radu, fost șef al Biroului Omoruri, a intrat în conflict cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, ulterior datei de 10 august 2018, după instrumentarea unui dosar privind incidentele din Piața Victoriei, acesta a fost reevaluat profesional, fiind împuternicit adjunct al directorului Poliției Capitalei.

La puțin timp după, odată cu înlăturarea de la conducerea Poliției Capitalei a chestorului Voicu Mihai și împuternicirea în această funcție a comisarului-șef Miron, Gavriș Radu a devenit conducătorul de facto al instituției, fostul său coleg din perioada școlarizării preferând să-i dea mână liberă în luarea deciziilor.

„În sensul celor expuse, vă recomandăm să vă adresați oficial IGPR și DGPMB cu următoarele interpelări:

1. Care a fost procedura punerii în executare a mandatului privind pe Dragnea Liviu, cine a dispus-o?

2. Dacă adjunctul directorului general DGPMB, Gavriș Radu, a fost prezent în locuința condamnatului, care au fost competențele sale în acest caz, potrivit fișei postului

3. Cui îi aparține autoturismul folosit la transportul condamnatului, de ce nu a fost folosit un autoturism al structurii abilitate?

4. Dacă a avut loc o convorbire telefonică între condamnat și seful IGPR, în ce temei?

5. Unde au fost întocmite formalitățile de încarcerare a condamnatului, de ce a beneficiat de tratament preferențial?”, se arată în mesajul anonim publicat de ziaristii.com.