Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că lupta anticorupţie trebuie să continue, dar ea trebuie canalizată „din zona de spectacol”, către zona de prevenţie.

„A existat până acum o concentrare exclusivă pe lupta anticorupţie, iar lupta împotriva criminalităţii a rămas în plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, dar trebuie să o canalizăm din zona de spectacol şi de alocare exclusivă de resurse şi atenţie către zona de prevenţie”, a afirmat Dăncilă, la Palatul Victoria.

Instituţii ale statului, forţe politice, ONG-uri, români trebuie să îşi adune toate forţele și pentru a lupta împotriva criminalităţii, a mai declarat premierul Viorica Dăncilă.

„Se împlinesc deja cinci zile de când vestea cutremurătoare a întâmplărilor din Caracal ne-a lovit. Este un caz şocant, o tragedie care ne-a zguduit pe toţi. (…) Cu toţii avem familii, rude de care ne îngrijim şi pe care vrem să le ştim bine şi este firesc să ne doară imaginea unei cruzimi de nedescris, dar şi a unei incapacităţi din partea celor care ar fi trebuit să acţioneze cu responsabilitate, cu grijă şi cu maximă atenţie pentru siguranţa şi viaţa unui copil. (…) România trebuie să depăşească foarte repede această criză a instituţiilor răspunzătoare de siguranţa cetăţeanului, să reparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să le facem cât mai repede să funcţioneze, aşa cum ar fi trebuit să funcţioneze acum cinci zile şi, din păcate, nu au făcut-o. Trebuie să ne adunăm toate forţele – instituţii ale statului, forţe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalităţii, împotriva tuturor faptelor care ne pun în pericol siguranţa şi ne lezează drepturile fundamentale”, a menţionat Dăncilă.

Ea a amintit că a luat zece măsuri imediate faţă de cei care au greşit în cazul de la Caracal şi pentru a pune bazele reformei sistemului.

Premierul s-a sincronizat perfect cu ce a zis anterior și președintele Klaus Iohannis care a punctat la rândul său bâlbele celor ce ar fi trebuit să o ajute pe adolescentă, intârizerile nejutificate, proceduri interne încălcate şi atitudinea refractară a poliţiştilor.

„Soluţia e de a depolitiza tot aparatul de stat în zonele în care e nevoie de profesionişti. Le cer şi celor care sunt acum la putere şi celor din opoziţie să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică pentru că astfel se va continua la nesfârșit cu pleacă pleacă ai voştri, vin ai noştri şi oamenii competenţi sunt ţinuţi la margine sau pleacă din ţară”, a spus Klaus Iohannis.