„A fost o acţiune politică asumată de PSD şi ALDE, asumându-ne şi un risc politic, dar nedorind să riscăm ca un program de guvernare ambiţios să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu minţim cetăţenii, să ne prefacem că lucrurile merg foarte bine de dragul de a salva nişte aparenţe”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

„Voi merge cu o singură propunere de premier la Cotroceni”, a spus liderul PSD, completând că în acest moment are patru variante pentru postul de prim-ministru, dar fără să nominalizeze.

Referitor la profilul viitorului premier, Liviu Dragnea a spus că acesta va fi „un om responsabil, nu un aventurier”.

Dragnea a mai spus că nu se pune problema ca PSD şi ALDE să nu aibă majoritate parlamentară pentru învestirea noului Guvern.

„Din câte ştiu eu, majoritatea este mai mare decât minoritatea, cred că această regulă a rămas. În condiţiile în care în această încleştare, cu toate aceste presiuni din ultimele zile, noi am reuşit să avem o majoritate calificată pentru a trece moţiunea de cenzură, nu se pune problema majorităţii instalării noului Guvern”, a afirmat liderul PSD.

Vă aduc aminte că în 2012 noi am dat jos Guvernul Ungureanu cu trei voturi peste limita cerută, azi avem mai multe voturi. Nu se pune problema majorităţii pentru instalarea unui nou Guvern şi susţinerea unei formule guvernamentale”, a explicat Dragnea. 

Moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Au votat „pentru” 241 de parlamentari şi 10 au fost „împotrivă”. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251.

În urma voturilor exprimate de parlamentari, guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu a fost destituit.

 

Parlamentarii social-democraţi au votat moţiunea de cenzură cu bilele la vedere, aceasta fiind o decizie a partidului, după cum a anunţat miercuri senatorul PSD Claudiu Manda.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a fost dezbatută şi votată în plenul  Parlamentului, astăzi, cu începere de la ora 11.00. Pentru a trece, moţiunea de cenzură avea nevoie de 233 de voturi. “Moţiunea trece, sunt între 12 şi 16 voturi în plus”, ne-au declarat surse PSD, înainte de începerea dezbaterilor.

Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că moţiunea de cenzură trece. „La ora 11 începe şedinţa unde se va da votul pentru moţiunea de cenzură. În prezent, coaliţia de guvernare dispune de 16 sau 17 voturi în plus pentru trecerea moţiunii, dar nu numai din coaliţie, ci şi 5 parlamentari care au plecat de la noi şi care nu fac parte din coaliţie”, explica Tăriceanu.

Premierul Sorin Grindeanu, secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, şi deputatul Daniel Constantin s-au întâlnit, miercuri, la Parlament, înainte de şedinţa plenului în care se va dezbate moţiunea de cenzură. Întâlnirea are loc în biroul pe care Victor Ponta îl are la Parlament în calitate de preşedinte al Comisiei de politică externă.