Folosind în continuare discursul că în România “intră alimente pline de otravă, pline de chimicale”, Liviu Dragnea a anunțat, joi, că va depune un proiect de lege important, prin care urmează să poată sancționa firmele străine care vor vinde în țară produse de o calitate mai slabă decât în ţările de origine, vorbind practic despre o pedeapsă privind dubla calitate a produselor.

„Dacă cineva îşi va mai permite să aducă în România produse care sunt de calitate mai slabă decât la ei în ţară, să plătească şi să le scoatem magazinele din ţară. Prea mult timp s-au învăţat ca România să accepte orice, că România trebuie să înghită orice, că România trebuie să vândă orice pe nimic, că resursele noastre sunt de fapt ale altor, că noi suntem nişte fricoşi, nişte momâi. De ce? Că ne sperie cu nişte procese, că ne sperie cu nişte dosare?”, a explicat Liviu Dragnea.

În urmă cu câteva zile Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import.

ANSVSA a demarat o acțiune de amploare ca parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Bilanțul este dezatruos. ANSVSA a anunțat duminică, într-un comunicat de presă, că a verificat trei depozite și 430 de camioane care aduceau în România legume și fructe din Uniunea Europeană, a dat 31 de amenzi în valoare de 602.200 lei și a neutralizat o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe.

Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei. A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durata operațiunii „Demetra”.