Draga Olteanu Matei a fost una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România. Ea a avut o carieră de succes, iar rolurile sale din filme și de pe scena teatrului au bucurat vreme îndelungată milioane de români.

Draga Olteanu Matei a absolvit în 1956, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. În luna septembrie a aceluiași an, actrița a debutat în teatru în piesa ”Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Iubita artistă a jucat alături de nume celebre iar unele dintre cele mai așteptate momente de români se petrecea la trecerea anilor, de Revelion, când Draga Olteanu Matei ne făcea pe toți să intrăm cu zâmbetul pe buze în Noul An.

Fragment din emisiunea de divertisment „Televiziunea, dragostea mea”, realizata in 2005 de Dora Zorca. Sceneta „Varvara si doctorul” de Mircea Crisan; interpreti: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru.

Fragment din cadrul programului de Revelion 1989. Sceneta cu Puiu Calinescu si Draga Olteanu Matei

În cariera sa, Draga Olteanu Matei a jucat în piese de teatru de succes precum: ”Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), ”Gaițele” de Kiriţescu (1977), ”Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, ”Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, ”Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, ”Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu sau ”Autorul e în sală” de Ion Băieşu.

Un fragment inedit este cel în care actori de mare clasă joacă în piesa  Gaițele, după Al. Kiritescu. Regia Nae Cosmescu, 1993. Din distribuție fac parte Draga Olteanu Matei, Adriana Șchiopu, Cezara Dafinescu, Olga Tudorache, Margareta Pogonat, Leopoldina Bălănuță, Coca Bloos , Mitică Popescu, Dem Rădulescu.

Gaițele – Teleplay realizat in studiourile TVR

Draga Olteanu Matei a jucat și în filme de succes ca: Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Frații Jderi (1974), Toamna bobocilor (1975), Eu, tu, și… Ovidiu (1978), Acțiunea „Autobuzul” (1978), Buletin de București (1983), Rămășagul (1985), Căsătorie cu repetiție (1985), Ministerul comediei (1999) sau Faimosul Paparazzo (1999) etc.

Rolul care i-a marcat definitiv cariera actoricească a fost cel al Coanei Chirița. De atfel, Draga Olteanu Matei a mărturisit, în urmă cu mai mulți ani, că și-ar să scrie un monolog despre Chiriţa actuală.

„Acum avem destule coane Chiriţe care s-au englezit, care bat orizonturile pe unde vrei şi pe unde nu vrei. Astăzi, Chiriţa vorbeşte cu ”OK” la fiecare două cuvinte, spune ”mă duc să-mi aranjez look-ul, etc.”. Sunt destule expresii pe care aş putea să le folosesc pentru a face un cuplet ca lumea”, a mărturisit Draga Olteanu Matei.