‘Vom face asta într-o lună. Suntem interesaţi să rezolvăm rapid problema deoarece modificările aduse contractului vor fi făcute înainte de semnarea documentelor finale’, a explicat şeful Gazprom.
Ajustarea preţurilor în urma deciziei unui tribunal de arbitraj din Viena va duce la încheierea perioadei îndelungate în care preţurile percepute de Gazprom erau mai mari decât preţurile de pe piaţa spot. Acest tip de contracte este vital pentru companiile de utilităţi care cumpără gaz de la Gazprom potrivit unor acorduri pe termen lung legate de preţul petrolului şi trebuie să le revândă consumatorilor la preţuri legate de evoluţiile de pe piaţa spot.
Conform deciziei tribunalului de arbitraj din Viena, Gazprom va trebui să facă plăţi retroactive către RWE calculate din mai 2010 până la data modificării contractului. Anterior RWE anunţase că ar putea primi înapoi de la Gazprom aproximativ un miliard de euro de euro (1,3 miliarde de dolari).
Anul trecut, o serie de companii energetice din Europa, printre care Edison (Italia), E.ON(Germania) şi PGNiG (Polonia) au adresat Tribunalului de arbitraj de la Stockholm o plângere faţă de preţurile percepute de Gazprom, preţuri care sunt mai mari decât preţurile de pe piaţa spot. Între timp, Gazprom a acceptat să returneze grupului E.ON o sumă de aproximativ un miliard de euro ca urmare a modificării contractelor pe termen lung.
Sursa: Agerpres