prilej pentru achizitionarea unui set complet de farfurii, a veselei si accesoriilor necesare unei mese festive.In acest an, exista trei teme intre care se poate opta: clasic (pe culori de alb, ivoire si bej), „country” (cu ornamente bogate si culori tari, in care predomina verdele si galbenul), en vogue (care respecta moda liniilor de haine – portocaliul si bordoul pentru 2004). Pentru stilul clasic va recomandam modele cat mai rafinate, cu putine ornamente si uni. Aceeasi optiune minimalista este valabila si pentru pahare, formele si ornamentele fiind de preferat cat mai simple. Un exemplu este aranjamentul furnizat de magazinul Villeroy&Boch, cu piesele din imagine. De efect este setul de portelan din colectia Grey Pearl, de sase persoane – cu patru tipuri de farfurii, intinse, medii, adanci si de prezentare, cu doua platouri si doua boluri de salata. In total, aceste „bijuterii” belgiene costa 46.710.000 lei, la care se mai adauga 10.150.000 lei frapiera din inox, pentru sampanie, setul de sase pahare din cristal, 8.500.000 lei, si de setul de tacamuri din inox, cu 24 piese, de 11.250.000 lei. In total, costul acestor piese se ridica la aproximativ 80 milioane lei. O varianta la setul de tacamuri de inox ar putea fi unul de argint, care poate fi achizitionat din gama Cristofle sau din magazinele cu antichitati, la preturi ce pornesc de la 1.000 euro.Obiecte de lux similare ca pret si notorietate a marcii se mai gasesc in magazinele care vand colectii Rosenthal, Prestige si Philippe Deshouliers.Pentru casele de vacanta, vesela trebuie sa fie in tonUn alt stil prezent in preferintele designerilor straini pentru Sarbatorile de iarna din 2004-2005 este cel „country”, cu influente din natura. O masa festiva realizata in acest spirit are ca elemente centrale decoratiunile naturale (crengute de brad, vasc, lumanarile parfumate in suporturi de lemn de mango sau alte esente. Pentru a le completa, farfuriile trebuie sa aiba ornamente cu braduti, stelute, fulgi de zapada si sunt potrivite mai ales pentru petrecerea Anului Nou in casa de vacanta de la munte. Obiecte de acest tip se gasesc in magazinele Sarra Blu si Pier Import.Exista si cateva plante naturale indicate pentru a intregi aceasta atmosfera: steaua Craciunului, iasomia, bradul sau pinul. Si asezarea fructelor este esentiala pentru o masa decorata pentru trecerea in noul an: merele, grepfruturile, perele pot fi prezentate pe platouri sau fructiere aranjate „cu zapada” (marginile sunt inmuiate in albus de ou peste care se presara granule de zahar). In mini-cosulete speciale se pun conuri de brad, nuci, bobite rosii de padure, naturale sau artificiale. In ceea ce priveste aranjarea mesei festive, regulile generale sunt: intre invitati trebuie sa existe o distanta de cel putin 50 de centimetri, intotdeauna in fata fiecaruia trebuie sa existe o farfurie de serviciu, pe care se pun, pe rand, celelalte farfurii (se incepe cu cea adanca), furculitele se asaza in partea stanga, cu dintii in jos, iar cutitele cu partea taioasa spre farfurie, iar tacamurile se aranjeaza in ordinea felurilor de mancare. Aceste sfaturi si multe altele se gasesc in volumul „Codul bunelor maniere astazi”, de Aurelia Marinescu. Orice stil ati alege pentru aranjarea mesei, noi va uram o masa imbelsugata!