Un analist al Guggenheim Partners a readus în atenţia publicului posibilitatea utilizării monezilor „seignorage“ (diferenţa dintre valoarea banilor şi costul lor de producţie), o idee care a captat atenţia în timpul dezbaterilor din 2011 pe tema plafonului de îndatorare al SUA. Chris Krueger a menţionat această idee pe locul patru într-o listă cu moduri în care SUA ar putea rezolva problema plafonului de îndatorare, care ameninţă să reapară ca parte din negocierile fiscale.  
Ideea este destul de uşor de înţeles. Chiar dacă există limite legate cu privire la cantitatea de valută din hârtie ce poate fi pusă în circulaţie şi la cantitatea de aur şi argint ce poate fi transformată în monede, Trezoreria poate emite monede realizate din platină cu orice valoare. Monedele pot fi produse de US Mint şi depozitate la Federal Reserve, permiţând astfel guvernului să întrunească cerinţele de îndatorare şi să evite atingerea plafonului maxim.
Krueger este sceptic în privinţa reuşitei acestei idei. „Efectele asupra pieţei valutare şi a inflaţiei sunt cel puţin nucleare. Şi cel mai probabil va atrage şi un val de procese“, notează acesta.
Şi James Pethokoukis de la American Enterprise Institute punctează faptul că o asemenea mişcare ar avea un impact negativ asupra inflaţiei. Alţii, printre care Brad Plumer de la WaPo, cred că va avea un efect slab asupra valorii dolarului de vreme ce sunt bani care nu vor fi injectaţi direct în economie.
SURSA: Huffington Post